Izet Ganić
0

Za sada neće biti protesta boraca u FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Boračke organizacije u Federaciji BiH za sada ne planiraju protestna okupljanja, ali ni to nije isključeno ukoliko vlast ne bude formirana u realnom roku, izjavio je Srni predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić.

"Najvjerovatnije ćemo na nivou Koordinacije boračkih udruženja održati sastanak i oglasiti se oko ovoga što se dešava i na nivou FBiH i na državnom nivou. U slučaju neformiranja vlasti, o svim našim koracima donosićemo odluke na našim narednim sjednicama", rekao je Ganić.

On smatra da je neformiranje vlasti za svaku osudu, te da budući nosioci vlasti za tim i nemaju jakog interesa jer "svakako primaju visoke naknade". 

Član Upravnog odbora federalnog Zavoda PIO Šefkija Elezović rekao je da u Zavodu postoji dovoljno sredstava za redovnu isplatu penzija, te da spor proces formiranja vlasti i neusvajanje budžeta neće uticati na to.   

Ako do kraja februara u BiH ne bude postignut politički dogovor, u Federaciji BiH moglo bi doći do vanredne situacije, prvenstveno zbog nezadovoljstva budžetskih korisnika - socijalnih i boračkih kategorija, upozorio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

    "Mene ta situacija izuzetno zabrinjava i bojim se da će se ukupno stanje u zemlji radikalizovati. Moramo učiniti sve da uspostavimo vlasti na svim nivoima, a bićemo možda prinuđeni da održimo sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, bez obzira koliko je ona legalna, u šta ni ja nisam siguran", rekao je Tihić.