(Ne)realan iznos
376

Za renoviranje Vrtlarske zgrade iz budžeta Općine Ilidža izdvojeno 659.420 KM

Piše: M. A.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Među projektima Općine Ilidža čija bi implementacija uskoro mogla početi nalazi se i rekonstrukcija, sanacija, restauracija, dogradnja i promjena namjene Vrtlarske zgrade u Hrasničkoj ulici. Za ovu namjenu iz budžeta Općine Ilidža izdvojeno je 659.420,97 KM, a tender za izvođenje radova dobila je građevinska firma Neimari d.o.o.

Međutim, vijećnik OV Ilidža Tarik Stambolić (NiP) na svom Facebook profilu u četvrtak ujutro objavio je kako ovo predstavlja, prema njegovim riječima, još jedan primjer krađe građana Ilidže s obzirom na to da je, kako navodi, predviđen višestruko veći iznos za rekonstrukciju ovog objekta od stvarne cijene.

"Ja sam razgovarao s građevinskim inžinjerima, ljudima iz te struke i oni su mi rekli da je ovo nerealna cijena. Ovdje nisu potrebni temelji i ploča, nije potrebno praviti zidove, ne trebaju vam begeri, kamioni, nije potreban odvoz ili dovoz. Radovi na Vrtlarskoj zgradi zapravo počinju od krova tako da sam siguran da je cijena nerealna. Znaju ljudi kada prave kuću koliko im je novca potrebno za igradnju. Čak je i promjena namjene sporna uzmemo li u obzir da se špekulira kako će Općina Ilidža rentati ovaj prostor za ugostiteljske namjene i to najvjerovatnije Arapima za mizernu mjesečnu kiriju", rekao je za Klix.ba Tarik Stambolić.

On dodaje i to da je Općina Ilidža prije nekoliko godina otkupila ovaj objekt i da ga je platila blizu 600.000 KM, a posebno ističe kako je nevjerovatno da proces renoviranja košta više od same zgrade.

"Ja ću jedino povjerovati u ovaj iznos ako na kraju renoviranja vidim pozlaćenu Vrtlarsku zgradu, ako se urade srebreni oluci, zlatne okapnice ili gelenderi. Mi smo o ovom pitanju kontaktirali pomoćnika načelnika Općine Ilidža koji je ponavljao kako je tender bio obaran u više navrata te da nisu imali neko posebno rješenje. Na sjednicama vijeća uglavnom i dobijamo neke smiješne odgovore od službi Općine Ilidža u kojima postoji prostor za vršenje određenih sumnjivih radnji. Mi ćemo ispratiti kompletan slučaj i ispitati ga do kraja, a još jednom naglašavam kako ovo nije ulaganje u građane i Ilidžu", dodao je Stambolić.

S druge strane, iz Općine Ilidža navode kako je objekt u parku pored Hrasničke ceste u vlasništvu Općine Ilidža i nakon sagledavanja njegovog konstruktivnog stanja i funkcionalnih mogućnosti, na inicijativu općinskog načelnika i uz osiguravanje budžetskih sredstava, pokrenuta je procedura rekonstrukcije, restauracije i sanacije u cilju njegovog očuvanja i stavljanja u funkciju. Međutim, nisu prokomentirali optužbe vijećnika Stambolića da je za rekonstrukciju ove zgrade izdvojeno i do nekoliko puta više sredstava nego što je, kako govori Stambolić, u stvarnosti potrebno.

"Prethodno je izrađena projektno-tehnička dokumentacija, a potom je nakon usvajanja budžeta Općine Ilidža, kojim su osigurana sredstva za rekonstrukciju objekta, provedena procedura javne nabavke, izbora izvođača radova i nadzora nad izvođenjem te se u konačnici pristupilo realizaciji projekta. Izvođač radova je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, a rok za izvođenje radova je 23. maj 2019. godine. Objekt nije nacionalni spomenik, već je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode 'Vrelo Bosne'. U sastavu je zelene površine nekadašnjeg kompleksa Banja Ilidža, koji uz ekološku, dendrološku, kulturno-historijsku, estetsku i dokumentarnu te prostorno-pejzažnu i ambijentalnu vrijednost, skupa s arhitektonskim objektima, tj. hotelima izgrađenim u austrougarskom periodu, ima značaj dobra integralne baštine. U postupku izdavanja odobrenja za građenje pribavljena je saglasnost za Glavni projekt od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Objekt od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen", saopćili su nam iz Općine Ilidža.