BiH
0

Za rano otkrivanje limfoma važna je edukacija

FENA
U povodu 15. septembra, Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, Udruženje oboljelih od limfoma u BiH "Neven“ organizirat će 13. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu druženje i dijeliti edukativne letke o simptomima limfoma koji su prikazani crtanim likovima, sudionicima jedne fudbalske reprezentacije.

To druženje dio je edukativne kampanje "Možete li uočiti simptome limfoma“ koju provodi Udruženje "Neven“.

Predsjednik Udruženja "Neven“ Nazif Kašić kazao je Feni da je cilj te akcije privući pažnju javnosti i educirati stanovništvo o simptomima limfoma.

Kampanja o prepoznavanju simptoma limfoma realizirana je u suradnji s fudbalskom reprezentacijom BiH i fudbalskim klubovima koji igraju u Premijer ligi BiH.

Limfom je oblik raka limfnog tkiva. Limfno tkivo kao sastavni dio limfnog sistema organizma ima važnu ulogu u odbrani od infekcija. Limfom je teško prepoznati i veliki broj oboljelih nema simptoma ili su u pitanju nespecifični simptomi koji podsjećaju na simptome prehlade i gripe.

Šef Klinike za hematologiju KCUS-a prim. dr. Vildan Bijedić kazao je da su prvi i najčešći simptomi bezbolno oticanje limfnih čvorova vrata, obilno noćno znojenje, gubitak više od deset posto tjelesne težine za pola godine i svrbež kože.

Za rano otkrivanje te bolesti važna je edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti.

Stoga je prim. dr. Bijedić u izjavi za Fenu preporučio starijim osobama pregled barem jednom u pola godine, a predškolskoj, školskoj djeci i radnoaktivnom stanovništvu godišnji sistematski pregled.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se u svijetu dijagnosticira oko 360.000 novooboljelih. Statistika pokazuje da se ta bolest u 58 posto slučajeva javlja kod muškaraca, a 42 posto kod žena. Pretežno se javlja od 40 do 70 godina starosti. Procjenjuje se da se u BiH dijagnosticira oko 270 novih slučajeva limfoma godišnje.