BiH
620

Za projekte održivog povratka u RS 4,5 miliona KM

FENA
Edin Ramić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edin Ramić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu potpisao više ugovora o dodjeli sredstava pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka na prostoru Republike Srpske.

Potpisani su ugovori za projekte u okviru pet programa, a ukupna ulaganja Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u te projekte su 4,5 miliona KM.

Ministar Ramić je predstavio projekte, a u svom obraćanju korisnicima naglasio značaj kreiranja novog razvoja povratničkih sredina, te da se zajednički učini što više na njihovoj održivosti.

"Naš je cilj da oprema, sredstva ili stoka, odnosno ono što je predmet korištenja učini vaša gazdinstva i preduzeća snažnijim, te da ponovo zasluže našu pažnju i podršku. Jednostavno želimo u ovom mandatu Federalnog ministarstva odvojiti osobe koje su u sistemu socijalne pomoći od osoba koje su u mogućnosti da budu poduzetnici i da zapošljavaju druge. Dugo vremena i mnogo sredstava je potrošeno na podršku povratnicima i raseljenim licima, a ti efekti nisu na odgovarajućem nivou iz razloga što većina onih koji su bili korisnici pomoći smatraju da će sam njihov status značiti da će svake naredne godine dobijati pomoć. Te pomoći je sve manje, kao i sredstava i zbog toga je bitno da vaše projekte formirate na način da oni mogu biti samoodrživi uz podršku koju dobiju od Ministarstva", istakao je ministar Ramić.

Dodao je da su zainteresirani da pruže i neku dodatnu vrstu podrške ukoliko se utvrdi da se korisnici odnose adekvatno prema sredstvima koja su im doznačena.

Što se tiče Programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi, kako je kazao ministar, on je započet ove godine raspisivanjem javnog poziva, a pravo učešća su imala mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju do 15 zaposlenika i obrtnici koji zapošljavaju do 10 radnika u zonama povratka. Cilj programa je podstaknuti male i porodične biznise na nove investicije, koje bi, u konačnici, proizvele nova radna mjesta. FMRO je podržalo 30 korisnika, a minimalan broj zaposlenih i populacije povratnika koji će se ostvariti realizacijom ovog programa je 97. Ukupna investicija je više od 3,9 miliona KM, od čega je učešće Ministarstva 1.655.000 KM.

U okviru Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS na području RS obuhvaćeno je 86 pripravnika i 32 poslodavca kod kojih će pripravnici raditi. Za realizaciju tog programa FMROI je izdvojilo više od 450.000 KM.

U sklopu Programa izgradnje i opremanja farmi brojlera ugovori su potpisani sa devet korisnika i to s područja općina/opština Srebrenica (dva ), Zvornik (četiri), Osmaci (jedan) i Milići (dva). Riječ je farmama brojlera kapaciteta od 5.000 do 10.000 komada, a direktno će biti zaposleno 14 povratnika uz indirektno zapošljavanje još 30 radnika. Vrijednost projekta je 1,3 miliona KM, uz učešće korisnika za farme kapaciteta 5.000 komada 40 posto, a za farme kapaciteta 10.000 komada učešće korisnika je 50 posto.

Putem Programa podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i visokosteonih junica (druga faza) ugovori su potpisani sa 63 korisnika fizičke osobe s područja općina u RS, od čega 38 korisnika za tov junadi i 25 korisnika za visokosteone junice. Ukupno će biti donirano 310 grla junadi za tov i 140 visokosteonih junica. Putem projekata će biti obezbijeđeno samozaposlenje za 63 povratničke porodice. Vrijednost projekta je 1.000.000 KM, uz učešće korisnika od 30 posto.

Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika odnosi se na ugovore sa osam privrednih subjekata. Ministarstvo podržava investicije u ovim privrednim subjektima za realizaciju programa koji se odnose na proširenja kapaciteta, nabavku opreme i slično, u ukupnom iznosu od 575.500 KM, a bit će direktno zaposleno 59 povratnika, na minimalni period od tri godine.

Senad Isić iz Kotoskog kod Doboja u Republici Srpskoj, koji je korisnik projekta pomoći povratnicima, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će njegova farma dobiti deset grla goveda.

"Smatram da će mi ova pomoć u mom daljnjem poslovanju koristiti kao odskočna daska", rekaо je Isić.