{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Za povratak u BiH potrebno je 1,2 milijarde KM"

S
22.10.2010. u 16:18
0
2
"Za povratak u BiH potrebno je 1,2 milijarde KM"
0
"Za povratak u BiH potrebno je 1,2 milijarde KM"
Safet Halilović
Proces povratka u BiH mogao bi sa 1,2 milijarde KM da bude u cjelosti realizovan do 2014. godine, izjavio je danas u Snagovu kod Zvornika ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.
On je dodao da bi sa tim sredstvima moglo biti završeno provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, da to bi značilo punu reintegraciju, odnosno priliku da se svojim kućama vrate oni koji to žele.

Prema njegovim riječima, oni koji su tokom proteklog rata izgubili kuće i imanja a nisu bili u mogućnosti da to vrate, moći će da nastave normalan život na nekom drugom mjestu u BiH, jer će im, najvjerovatnije, biti nadoknađena šteta.

Halilović je podsjetio da su oba doma parlamenta BiH usvojila revidiranu Strategiju provođenja Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, koji podrazumijeva finansiranje i stavljanje u funkciju individualnih stambenih objekata, zatim izgradnju infrastrukture, osiguranje održivosti povratka, čak i nadokandu štete za one koji su izgubili kuće u toku rata, a nisu bili u mogućnosti da se vrate.

"Za te namjene predviđeno je da se BiH kreditno zaduži u iznosu koji je viši od 500 miliona KM, te da se iz budžeta BiH osigura još veći iznos, tako da bi ukupna sredstva za ovu namjenu iznosila oko 1,2 milijarde KM", rekao je Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: