BiH
1

Za popisivače i instruktore se prijavilo 55.000 kandidata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine saopćila je da danas ističe rok za prijavu kandidata za popisno osoblje u jedinicama lokalne samouprave.

Sljedeći korak je izbor i edukacija općinskih/gradskih instruktora i popisivača koji će raditi na popisu stanovništva domaćinstava i stanova u BiH u 2013. Za rad na terenu tokom popisa prijavilo se više od 55.000 kandidata.

Popisne komisije lokalne samouprave će od 2. do 9. augusta izvršiti ocjenjivanje prijavljenih kandidata za općinske/gradske instruktore i popisivače i, najkasnije do 10. augusta, na svojim oglasnim pločama, objaviti preliminarne liste izabranih kandidata.

Konačne liste izabranih kandidata za instruktažu, uključujući i rezervne kandidate, popisne komisije lokalne samouprave objavit će najkasnije do 25. augusta 2013.

Izabrani kandidati će proći petodnevnu obuku, nakon koje će ispunjavati test na osnovu kojeg će biti birani općinski instruktori i popisivači, te njihove rezerve.

Za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. bit će angažirano 18.879 popisivača i 2.464 općinskih/gradskih instruktora, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažirani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.