{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši

F
9.3.2010. u 13:36
0
11
Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši
0
Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši
Grupa planinara koji su u nedjelju u pohodu na vrh Vito (1.960 metara) na Visočici bili zatrpani lavinom smatra da pokretanje te lavine koja je sa sobom povukla sedmero ljudi nije izazvalo, kako to navode u saopćenju Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo, "nekoliko sudionika s kraja kolone koji se pri povratku nakon "osvajanja vrha“ nisu pridržavali pravila da se hoda jednim ugaženim pravcem".
"Priču o planinarima koji se nisu pridržavali pravila izmislili su turno-skijaši koji su zadnji krenuli i vozeći cik-cak po tom "pijesku od snijega" otklizali manju količinu snijega koja je, valjajući se, pokrenula lavinu.

Dakle, dogodilo se ono što se stalno događa i na Jahorioni. Skijaši su ti koji uzrokuju najveći broj lavina u ovom periodu, a tek nakon ovakvih ljudskim faktorom izazvanih padina dolaze proljetne lavine koje uzrokuje otapanje snijega", stav je planinara koji su u nedjelju bili zatrapni u lavini na Vitu.

Reagirajući na saopćenje GSS-a stanica Sarajevo navode da su među sudionicima pohoda, na mjestu pokretanja lavine, bili i iskusni planinari "alpinisti", te da i oni također smatraju da su za pokretanje lavine odgovorni skijaši. "Oni se nisu smjeli kretati u koloni s planinarima", kaže jedan od njih.

U Memorijalnom zimskom pohodu planinara na vrh Vito (1.960 metara) koji je organiziralo Planinarsko društvo "Treskavica“ sudjelovalo je oko 70 planinara i alpinista.

Pohod na drugi po visini vrh sarajevske Visočice osiguravali su članovi Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo koji su reagirali odmah po pokretanju lavine i došli na mjesto gdje su se nalazili planinari poneseni lavinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: