{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši

F
9.3.2010. u 13:36
0
11
Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši
0
Za pokretanje lavine odgovorni su skijaši
Grupa planinara koji su u nedjelju u pohodu na vrh Vito (1.960 metara) na Visočici bili zatrpani lavinom smatra da pokretanje te lavine koja je sa sobom povukla sedmero ljudi nije izazvalo, kako to navode u saopćenju Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo, "nekoliko sudionika s kraja kolone koji se pri povratku nakon "osvajanja vrha“ nisu pridržavali pravila da se hoda jednim ugaženim pravcem".
"Priču o planinarima koji se nisu pridržavali pravila izmislili su turno-skijaši koji su zadnji krenuli i vozeći cik-cak po tom "pijesku od snijega" otklizali manju količinu snijega koja je, valjajući se, pokrenula lavinu.

Dakle, dogodilo se ono što se stalno događa i na Jahorioni. Skijaši su ti koji uzrokuju najveći broj lavina u ovom periodu, a tek nakon ovakvih ljudskim faktorom izazvanih padina dolaze proljetne lavine koje uzrokuje otapanje snijega", stav je planinara koji su u nedjelju bili zatrapni u lavini na Vitu.

Reagirajući na saopćenje GSS-a stanica Sarajevo navode da su među sudionicima pohoda, na mjestu pokretanja lavine, bili i iskusni planinari "alpinisti", te da i oni također smatraju da su za pokretanje lavine odgovorni skijaši. "Oni se nisu smjeli kretati u koloni s planinarima", kaže jedan od njih.

U Memorijalnom zimskom pohodu planinara na vrh Vito (1.960 metara) koji je organiziralo Planinarsko društvo "Treskavica“ sudjelovalo je oko 70 planinara i alpinista.

Pohod na drugi po visini vrh sarajevske Visočice osiguravali su članovi Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo koji su reagirali odmah po pokretanju lavine i došli na mjesto gdje su se nalazili planinari poneseni lavinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: