BiH
0

Za pet dana odluka Općinskog suda o tužbi uprave GRAS-a

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Općinski sud u Sarajevu donijet će u roku od pet narednih dana presudu povodom tužbe uprave GRAS-a, preduzeća gradskog prijevoznika, protiv njegove sindikalne podružnice.

Danas je u Sudu održana rasprava u ovom predmetu, pokrenutom na osnovu jučerašnje tužbe uprave GRAS-a protiv sindikalista zbog štrajka zbog kojeg je u protekla dva dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bio blokiran javni gradski prijevoz.

Tokom rasprave u Sudu, punomoćnik strane koja tuži, advokat Hakija Kurtović, izjavio je da nakon današnje normalizacije saobraćaja nije sasvim otklonjena i bojazan od nove obustave jer je određena grupa radnika, kako je naveo, pokušavala i jutros da spriječi izlazak vozila iz GRAS-ovih garaža.

Bojazan od eventualne nove obustave saobraćaja nije demantirao ni direktor preduzeća Ajdin Kobilić, također sudionik u današnjem sudskom ročištu.

Na pitanje sutkinje Mirsade Čaušević- Dučić da li strana koja tuži insistira na održavanju rasprave (jer je štrajk u međuvremenu prekinut), advokat Kurtović je kao argument da je daljni postupak svakako potreban naveo upravo bojazan od eventualnog novog sprječavanja da GRAS-ova vozila izađu na ulice.

Kurtović je optužio rukovodstvao sindikata preduzeća da je odgovorno za protekli štrajk čija je posljedica bio saobraćajni kolaps u gradu.

Te tvrdnje je odbacio jedini prisutni predstavnik tužene strane u ročištu, advokat Elmin Plećan, rekavši da sindikat nije organizirao niti vodio štrajk, već je, po njegovim riječima, "neformalna grupa" radnika formirala štrajkački odbor a ovaj bunt radnika se odvijao spontano.

Plećan se pozvao na odluku Predsjedništva GRAS-ovog sindikata, donijetu prije obustave saobraćaja nakon pregovora sa zvaničnicima kantonalne vlade, prema kojoj je sindikalno predsjedništvo odlučilo da štrajka ipak ne bude i pozvalo radnike da ispoštuje takav stav.

Advokat uprave GRAS-a, pak, optužuje sindikat za daljni razvoj događaja, odnosno za štrajk koji je nastupio i pored nevedene odluke jer po njegovom mišljenju sindikat nije uspio, a bio je dužan, da iskordinira svoje članstvo.

Advokat Kurtović je još kazao da štrajk nije proveden prema zakonskim propisima jer je od njegove najave do realizacije proteklo znatno kraće vrijeme nego što je Zakonom o štrajku predviđeno.

Tužba protiv GRAS-ove podružnice Samostalnog sindikata uložena je jučer u vrijeme dok je štrajk još trajao, kada je uprava preduzeća tražila sudsku odluku o njegovoj obustavi.

S obzirom na to da se radilo o hitnom postupku, reguliranim Zakonom o štrajku, Sud je odmah zakazao ročište za danas.

Saobraćaj je normalizovan od jutros nakon dvodnevne obustave i pregovora štrajkača sa zvaničnicima kantonalne vlade kao osnivača GRAS-a.