{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za otpremnine nezakonito otpuštenima 2,5 miliona KM

F
12.2.2009. u 16:27
0
2
Za otpremnine nezakonito otpuštenima 2,5 miliona KM
0
Za otpremnine nezakonito otpuštenima 2,5 miliona KM
Za isplatu otpremnina osobama koje su od 31. decembra 1991. godine na nezakonit način ostale bez posla samo u prošloj godini u RS-u je isplaćeno 2,5 miliona KM, a isti iznos je predviđen i za ovu godinu.
Sredstva su isplaćena na osnovu 1.357 pravosnažnih rješenja donesenih u korist radnika kojima je na nezakonit način prestao radni odnos, a prosječna otpremnina je oko 1.700 KM.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Čedo Kovačević priznao je da je konačno uspostavljena evidencija, odnosno baza podataka u kojoj je zaprimljenih 58.488 zahtjeva osoba koje smatraju da im je radni odnos prestao nezakonito.

Kovačević je, nakon sjednice entitetske vlade, precizirao da je nadležna komisija u prošloj godini donijela 1.659 rješenja, pozitivno riješila 966 zahtjeva, odbila pravo na otpremninu za 614 slučaja, a 53 zahtjeva su bila neosnovana.

Od početka rada komisije od zaprimljenih je 58.488 zahtjeva do danas riješeno 10.270, a Kovačević tvrdi da su to dobri rezultati.

Napomenuo je i da je jedan broj predmeta bio nekompletan, a problemi su i u tome što nema podataka za sva preduzeća jer su neka u međuvremenu prestala s radom ili poslodavci ne žele da daju podatke osobama koje su ostale nezakonito bez posla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: