BiH
16

Za odlazak sportista na Specijalnu olimpijadu potrebno 136.000 KM

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Rotary Gala bal koji će biti upriličen u subotu u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine trebao bi pomoći sufinansiranje odlaska bosanskohercegovačke delegacije na Specijalnu zimsku olimpijadu koja će od 14. do 25. marta biti održana u Grazu.

To je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu izjavila izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Selimović, ističući da će 16 sportista predstavljati BiH u alpskom skijanju i kros-kantriju.

"Za to im je potrebno osigurati zimsku opremu koja košta 75.000 KM. Ukupni troškovi odlaska bh. delegacije u Austriju, uključujući i ovogodišnje ljetne i zimske pripreme, iznosili bi 136.000 KM", kazala je Selimović.

Svaka kupljena pozivnica za Rotary Gala bal bit će donacija fondu za podršku ovim sportistima. Rotary zajednica BiH tokom čitave godine prikuplja sredstva za podršku Specijalnoj olimpijadi BiH.

"Austrija će podržati bh. delegaciju tokom boravka u Grazu osiguravajući im smještaj, hranu i lokalni prijevoz", istaknuo je predsjednik Rotary Kluba Sarajevo Mirza Ponjavić.

Organiziranjem drugog Gala bala, kaže, podiže se svijest javnosti o problemu sportista te promoviše društvena odgovornost pojedinaca, partnera i sponzora.

Mladi od 18 do 30 godina, kao članovi Rotaract Kluba Sarajevo, kroz razne akcije daju doprinos odlasku bh. sportista na Specijalne zimske olimpijske igre.

"U augustu će bh. predstavnici u alpskom skijanju i kros-kantriju imati ljetne pripreme, a u novembru je predviđeno da počnu takmičarske trke", kazala je Selimović.

Osim sportista, bh. delegaciju treba činiti 25 članova, među kojima je i pet trenera i ljekar.

Na ljetnim i zimskim specijalnim olimpijskim igrama do sada su bh. sportisti osvojili 62 medalje.