Vijeće ministara BiH
0

Za obilaznicu oko Brčkog 28,5 miliona eura

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas prijedlog ugovora između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj o kreditu od 28,5 miliona eura za realizaciju projekta izgradnje obilaznice oko Brčkog.

Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz euribor kamatu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj projekta jeste izgradnja obilaznice dužine 19 kilomatara, a riječ je o saobraćajnici sa dvije kolovozne trake. Očekuje se da će projekt biti završen do 31. decembra 2014. godine. Kredit je alociran na Brčko distrikt BiH.

Tokom današnje sjednice Vijeća ministara BiH razmotren je i Nacrt osnova za vođenje pregovora sa Islamskom zajednicom u BiH radi zaključivanja osnovnog ugovora. Imenovan je tim za vođenje pregovora u sastavu Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Niko Grubešić iz Ministarstva pravde, Esma Hadžagić iz Ministarstva civilnih poslova i Ranko Šakota iz Ministarstva finansija i trezora.

Zadužen je tim za vođenje pregovora da, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, odmah zatraži imenovanje predstavnika Islamske zajednice u BiH i otpočne pregovore.

Kako se navodi, zaključivanjem ovog ugovora želi se obezbijediti jedinstven pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u BiH djelovati i biti izjednačene u pravima i obavezama bez ikakve diskriminacije, tim prije što je BiH ranije zaključila Osnovni ugovor i Dodatni protokol sa Vatikanom, te Osnovni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Suda BiH, odobrio je 180.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Sudu BiH na ime učešća BiH u projektu rekonstrukcije postojećeg objekta s ciljem proširenja kapaciteta (nadogradnja bloka 100 zgrade pravosudnih institucija BiH).

Odobravanjem ovih sredstava biće omogućen nastavak projekta i neće biti ugrožena realizacija doniranog granta Vlade Norveške vrijednog milion eura, navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara BiH ponovo je imenovao Miru Džakulu za vršioca dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na period od 90 dana, počev od 23. novembra.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijeto je rješenje o imenovanju Tihomira Marinčića za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku.