BiH
265

Za novi most u Maglaju 838.000 KM, najveći dio sredstava obezbjedio USAID

Klix.ba
Danas je u Sarajevu je potpisan ugovor o izgradnji mosta koji povezuje Omerdino polje i fabriku Natron-Hayat u Maglaju koji je posve uništen tokom prošlogodišnjih majskih poplava.

Izgradnju mosta finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID kroz projekat "Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica u BiH" (CESTA), Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH i Općina Maglaj.

Ugovor u vrijednosti od 838.000 KM potpisali su Marc D'Silva, predstavnik Catholic Relief Services (CRS) za BiH, organizacije koja provodi USAID-ov projekat CESTA, iz kojeg je za izgradnju mosta izdvojeno 470.000 KM, Jasmin Jaganjac, direktor Fonda, čije je učešće u projektu 280.000 KM, i Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj, koja u projektu učestvuje sa 88.000 KM. Danas je CRS potpisao i ugovor sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona o nadzoru radova na izgradnji mosta u iznosu od 18.000 KM.

Ovaj most je upamćen po slici radnika fabrike koji je posljednji prešao s jedne na drugu obalu rijeke Bosne 14. maja 2015. godine, kad je po svaku cijenu htio stići na posao, prije nego što je vodena stihija odnijela most. S obzirom na veliki značaj za odvijanje pješačkog saobraćaja, a posebno za radnike fabrike „Natron-Hayat“ koja je vodeći privredni subjekt u tom kraju, kroz projekat CESTA, i u saradnji sa Općinom Maglaj je prepoznat značaj izgradnje novog mosta, za što je podrška došla i od Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH.

"Izgradnja ovog mosta je drugi projekat pomoći uništenoj infrastrukturi Maglaja u kojem sredstva udružuju Federalni fond i projekat CESTA. Prije ovog je u aprilu zajedničkim sredstvima započeta sanacija klizišta na lokacijama Sedra i Donji Bradići u Maglaju", izjavio je Marc D'Silva.

"Svoj svečani govor ću sačuvati za otvaranje mosta, koje željno očekujem. Do tada, trebalo bi nam više organizacija poput CRSa, jer ima još mnogo klizišta i mostova nezavršenih. Svakako sam zadovoljan ovim što je urađeno, ali još je mnogo posla pred nama", naglasio je Jasmin Jaganjac, direktor Fonda

"CRS je prisutan u Maglaju već duže vrijeme, i kroz projekat CESTA radimo na nekoliko vrlo važnih projekta, ali možda je ovaj najatraktivniji. Međutim, on je izuzetno značajan jer će ga svakodnevno koristiti preko 400 zaposlenika tvornice Natronka, koja ima veliku važnost za razvoj Maglaj", izjavio je Mehmed Mustabašić , načelnik Općine Maglaj

"Drago mi je što sam danas prisustvovao potpisivanju ovog ugovora. Potrebe na podruju ZDK su ogromne, procjenjena šteta je preko 382 miliona KM, stoga je razumljivo da kantonalni budžet ne može iznijeti teret oporavka ovih situacija nakon poplava, kao ni općine. Međutim, na primjeru ovakvog projekta možemo naučiti kako sinergijom, odnosno udruživanjem različitih izvora finansiranja možemo se uhvatiti u koštac i sa vrlo zahtjevnim i skupim problemima u infrastrukturi", istakao je Ministar Goran Bulajic iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

CESTA je jednogodišnji projekt u vrijednosti od 4 miliona dolara koji implementira Catholic Relief Services Bosne i Hercegovine, čiji je cilj pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu da ponovo izgrade svoje živote i zajednice. U svakoj od pet navedenih općina u okviru CESTE se provodi po nekoliko projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koje donator i implementator projekta, u uskoj saradnji sa gradskom/općinskom upravom identificiraju kao ključne za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti, kao i projekti manjeg obima u kojima učestvuju i same lokalne zajednice.