BiH
0

Olovo: Sutra početak obnove mosta oštećenog u poplavama 2014. godine

Klix.ba
Ugovor o početku radova za izgradnju mosta Buk u općini Olovo potpisan je danas između Catholic Relief Services (CRS), Direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona, te izvođača i nadzora radova.

Vrijednost radova je oko 780.000 KM. Radovi počinju sutra, a trebali bi se okončati krajem decembra ove godine.

Za izgradnju novog mosta koji je vitalan za građane općine Olovo CRS je udružio sredstva sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona preko Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

U prisustvu premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, ugovor su potpisali Marc D'Silva, predstavnik CRS-a za BiH, Goran Bulajić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, Refik Zeković, direktor kantonalne direkcije za ceste, te kompanije koje će izvoditi radove i nadzor radova.

CRS je izdvojio privatna sredstva za udruživanje s Ministarstvom za ovaj projekat. Marc D'Silva je rekao da je ovo još jedan projekat popravke infrastrukture nakon poplava koji CRS realizira zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

"Prethodnim projektima u vrijednosti od otprilike 2,2 miliona dolara na području ovog kantona, u Maglaju, Doboj-Jug-u i Žepču, rekonstruisani su mostovi, putevi, vodovodi, kanalizacioni sistemi, od čega je najveći dio sredstava izdvojen iz projekta CESTA koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. Krajem godine završavamo naš program oporavka nakon poplava, da bismo u sljedećoj godini radili na smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, ponovo u saradnji i s kantonima i općinama, što uključuje i općine u Republici Srpskoj poput Doboja i Šamca", rekao je D'Silva.

"Danas prije svega izražavam zadovoljstvo što ćemo potpisati još jedan u nizu ugovora sa Catholic Relief Services i zahvaljujem na svemu što su uradili na području Zeničko-dobojskog kantona. Pored projekta sanacije na klizištima u Maglaju, sada imamo podršku i saradnju i na projektu izgradnje mosta Buk jer je ovaj most od velikog značaja za Olovo i praktično nema alternative", izjavio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Goran Bulajić, ministar za prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona, iznio je zadovoljstvo što je CRS u nadležnom ministarstvu prepoznao partnera koji može brzo i efikasno da odgovori uslovima ovakvog projekta.

"Mi se nadamo da ćemo potpisivanjem ugovora doprinijeti tome da do kraja godine most bude završen. Uvažavajući da se most nalazi na regionalnoj cesti koja će prekategorizacijom od 2018. godine postati magistralna cesta, smatramo da investicija od 780.000 KM može imati samo pozitivan uticaj na situaciju i promet na relaciji Zavidovići-Olovo", rekao je Bulajić.

Nakon prošlogodišnjih majskih poplava, dotrajali most je dodatno oštećen, tako da projekt CRS-a i Ministarstva predviđa izgradnju novog mosta širine šest metara s novim stubovima i većim lukom radi boljeg protoka vode, čime će se smanjiti budući rizik od poplava i poboljšati uvjeti za brži promet vozila.