"Nema vremena za čekanje"
211

Za nove generacije: Tražimo usvajanje strategije zaštite mentalnog zdravlja mladih

S. Š. U.
Foto:Facebook/Za nove generacije
Foto:Facebook/Za nove generacije
Pokret Za nove generacije pozvao je CIK da što prije objavi zvanične rezultate Općih izbora u BiH, kako bi se što prije uspostavila zakonodavna i izvršna vlast na svim nivoima.

Iz pokreta ističu da građani Bosne i Hercegovine, a posebno nove generacije ove zemlje nemaju vremena za čekanje.

"Nova vlast mora hitno da počne rješavati probleme generacija za koje tvrdimo da na njim ostaje ova zemlja. S tim u vezi, odmah po konstituiranju Skupštine Kantona Sarajevo zahtjevamo da se održi tematska sjednica ovoga tijela na temu 'Razvoj strategije o zaštiti mentalnog zdravlja mladih u Kantonu Sarajevo', istakli su.

Naglasli su da je u prioritetima Strategije za mlade Ujedinjenih naroda naglašena važnost veće dostupnosti kvalitetnog obrazovanja i zdravstvenih usluga u području mentalnoga zdravlja koje su prilagođene mladima te osiguranje zdravog okruženja za rast i razvoj.

"U Evropi je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u dobnoj skupini od 10 do 19 godina. U svijetu, gotovo 46.000 adolescenata počini samoubistvo svake godine, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini. Ovaj problem podrazumijeva da svako peto dijete, odnosno 20 posto djece, ima neki mentalni poremećaj. A onda svega 20 posto, tek svako peto dijete od onih koji imaju neki problem mentalnog zdravlja, dobije neku adekvatnu stručnu pomoć. Svakako je jedan razlog u stigmi, a jedan razlog je nedostatak rane detekcije. Shodno navedenom, a i zbog sve većeg porasta nasilja i samoubistava među djecom i mladima, tražimo organizovanje hitne tematske sjednice", naglasili su.

Napomenuli su da su na tematskoj sjednici o statusu mladih u Kantonu Sarajevo održanoj 20.12.2019. godine, usvojeni i zaključci koji se bave planiranjem aktivnosti za dobrobit mladih.

"Postavlja se pitanje šta je od ovih zaključaka do sada realizovano i usmjereno ka jačanju položaja mladih u našem društvu i ka jačanju njihovog mentalnog zdravlja? Insistirat ćemo da ovo bude prva tematska sjednica novog saziva Skupštine jer nove generacije nemaju više vremena da čekaju na bolji život", poručili su.