Federalna uprava policije
0

Za nerede pred zgradom Vlade FBiH prijavljeno šest osoba

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U sklopu kontinuiranih aktivnosti na rasvjetljavanju događaja koji se u Sarajevu desio 21. aprila za vrijeme protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BiH policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo prijave protiv šest osoba.

Prijavljeni su: Dž. R., rođen 1968. u Radževićima, općina Rogatica; H. T., rođen 1950. u Jezeru, općina Kalinovik; M. K., rođen 1964. u Višnjevu, općina Travnik; I. G., rođen 1943. u Bačvicama, općina Travnik; Š. P., rođen 1967. u Zenici i F. H., rođen 1965. u Bratuncu.

Postoji osnov sumnje da su Dž. R., H. T., M. K. i I. G. kao rukovodioci određenih boračkih i udruženja porodica šehida i poginulih boraca uz prethodnu najavu organizirali mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu te da su, ne formirajući redarsku službu, što im je bila zakonska obaveza, dopustili određenoj grupi da uz upotrebu fizičke snage pokuša ući u tu zgradu radi smjenjivanja Vlade FBiH.

Za Š. P. i F. H. se osnovano sumnja da su znali za organizaciju nemira i pokušaja rušenja Vlade FBiH te da su rukovodili organiziranim napadima na zgradu Vlade FBiH i policijske službenike koji su je osiguravali.

Oni su svojim ponašanjem i istupima u medijima prije i tokom protesta učesnike protesta podstrekavali na nasilje, napad na policijske službenike te uništavanje zgrade Vlade FBiH, što je za posljedicu imalo izazivanje opasnosti po život ljudi te povređivanje 69 građana i 62 policijska službenika. Tom prilikom je pričinjena i velika materijalna šteta na zgradi Vlade FBiH, prostorijama SDP-a kao i Ambasade SAD-a, čime je ugrožena sigurnost zaposlenika u tim objektima.

Imenovani nisu tokom protesta poduzeli adekvatne mjere kako bi spriječili izvršavanje krivičnih djela i prekinuli skup, što su kao organizatori bili dužni učiniti po osnovu Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Istraga u vezi s navedenim događajem se nastavlja, a o njenim rezultatima javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz FUP-a.