BiH
207

Za neprimjereno ponašanje revizora GRAS-a od sada kazna 100 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Zakon o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatera javnog prijevoza putnika u KS-u.

Razlog donošenja ovog zakona je da ni građani a niti kontrolori nisu bili zadovoljni međusobnim odnosom, te se ovim zakonom regulišu odnosi, prava i obaveze i kontrolora i putnika u javnom gradskom prijevozu.

"Obaveza kontrolora je da budu educirani, uniformisani, da se ponašaju u duhu ovog zakona, a obaveza putnika jeste da imaju putnu ispravu, kartu, jednokratnu, mjesečnu ili godišnju, ali da je validna", kazao je u izjavi za medije ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.

"U slučaju da se kontrolori ponašaju neprimjereno, a posebno da ne postupa u maniru građana Sarajeva, na prijavu putnika i kontrolor snosi posljedice a kazna za takvo ponašanje je 100 KM. Putnici su obavezni prijaviti takvo ponašanje", rekao je ministar Bubica.

U slučaju da putnik niti ima kartu, niti želi predočiti lična dokumenta, kontrolor ima pravo pozvati pripadnike MUPKS-a te u tom slučaju policija preuzima obavezu da postupi po Zakonu.