{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Za "Medalju otpora" i ratne zasluge u BiH predloženi i Mate Boban i Smiljko Šagolj

Klix.ba
15.1.2019. u 19:47
722
460
Za "Medalju otpora" i ratne zasluge u BiH predloženi i Mate Boban i Smiljko Šagolj
722
Za "Medalju otpora" i ratne zasluge u BiH predloženi i Mate Boban i Smiljko Šagolj
Mate Boban
Udruženja boraca HVO-a predložila su spisak osoba formiranoj Komisiji pri Vladi FBiH za dodjelu "Medalja otpora". Među predloženima su utemeljitelj tzv. Herceg-Bosne kao i ratnohuškački novinar Smiljko Šagolj.
Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata formiralo je Komisiju koja treba sačiniti konačni spisak osoba kojima će biti dodijeljene medalje za otpor.

Kako je za Klix.ba potvrđeno Milenko Lugonja je u ime hrvatskih boračkih udruženja, a i član je Komisije koju je formiralo resorno ministarstvo, na spisku predložio i Matu Bobana, Smiljka Šagolja, ali i neke osobe kojima se na Sudu BiH sudi za ratne zločine, poput Đure Matuzovića.

Spisak predloženih osoba objavio je Žurnal. Medalje otpora bi se inače trebale dodijeliti zaslužnim osobama koje su bile nositelji aktivnosti u organiziranju odbrane BiH. Dobitnici Medalje otpora mogli bi ostvariti skoro sva prava koja, recimo, pripadaju dobitnicima "Zlatnog ljiljana".

Mate Boban prema presudi Haškog tribunala bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Franjom Tuđmanom i šestoricom tadašnjih čelnika Herceg Bosne koji su u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Smiljko Šagolj jedan je od ratnohuškačkih novinara i jedan od glasnogovornika tzv. Herceg-Bosne, promotor politike podjela.

Kako piše Žurnal na spisku za Medalju otpora nalazi se i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Kako je za Klix.ba potvrđeno resorni ministar Salko Bukvarević je trenutno zaustavio ovaj proces i on još uvijek neće biti proslijeđen Vladi, i to kako nam je kazano zbog spornih imena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: