Humanitarna akcija
346

Za ljepši osmijeh dječiji: Pomozimo obnovu Klinike za dječije bolesti u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U cilju prikupljanja novčanih sredstava za adaptaciju Klinike za dječije bolesti koja djeluje pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, Fondacija Junuzović i Radio Kameleon pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom "Za ljepši osmijeh dječiji".

U okviru ove akcije aktivan je humanitarni broj 090 292 046, a svi građani jednim pozivom doniraju tri konvertibilne marke.

Također, 14. marta ove godine od 19:30 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla bit će upriličena i donatorska večer, a sav novac koji bude prikupljen bit će usmjeren za već spomenuti projekt.

"U okviru donatorske večeri nudimo platinaste, zlatne i srebrene plakete. Platinasti donatori uplaćuju 5.000 KM, zlatni 3.000 KM, a srebreni 1.500 KM. Dosad nam se odazvalo mnogo donatora, a mi se nadamo da će ih biti mnogo više. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje kako bi nam se pridružili. Mi također imamo i prodaju ulaznica od 100 KM te humanitarni broj koji je već najavljen", istakla je Dinka Junuzović, direktorica Fondacije Junuzović.

Klinika za dječije bolesti u Tuzli u zgradi koja se nalazi u kompleksu tuzlanskog UKC-a djeluje već skoro 40 godina, a trenutni uslovi nedostatni su za potrebe mališana i njihovih roditelja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pomoćnica direktora UKC-a u Tuzli Fahrija Skokić kaže da je u proteklim godinama došlo do promjene načina liječenja i boravka djece u hospitalnim prostorijama.

Također, pristup rada prilagođen je promjenama u vrsti oboljenja koje se dešavaju u savremenoj pedijatriji protekle dvije decenije, a arhitektonski uslovi u kojima djeluje ova klinika ne mogu pratiti sve trendove.

"Zgrada ne zadovoljava trenutne potrebe djece. Mi smo već 15 godina poznati po tome da u našoj klinici borave djeca skupa sa svojim majkama. Svaka majka koju primimo treba da ima krevet, mokri čvor i prostor gdje će da jede. Dosad smo to na neki način improvizovali, a imali smo situacija da su u jednom krevetu ležale i po dvije majke", navela je Skokić.

Ona je istakla da će menadžment UKC-a skupa sa svim dobrim ljudima biti istrajan u nakani da se trenutna zgrada ove klinike prilagodi uslovima koje nameće savremena pedijatrija, ali i načinu liječenja i boravka djece i roditelja.

"Sigurni smo da to utječe na rast i razvoj djeteta u svakom pogledu i kao profesionalci znamo da dječiji organizam nikada ništa ne zaboravlja. Zbog toga, kako dijete odavde ne bi izašlo s traumom i bez osmijeha, apelujem na sve one koji znaju šta je djetinjstvo da pomognu u ovoj humanoj misiji te daju onoliko koliko mogu od srca", navela je Skokić.

Humanitarna akcija traje do 14. aprila ove godine.