"Remetilački faktori" su česti
0

Za kašnjenje tramvaja jedino nije kriv GRAS

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Za jedan puni krug na relaciji Ilidža - Baščaršija tramvaju su, ističu u GRAS-u, potrebne 84 minute, i to u normalnim okolnostima. No, kako navode u ovom preduzeću, "remetilački faktori" koji usporavaju tramvajski saobraćaj nisu nimalo rijetki.

Prema njihovim riječima, nerijetko se na tramvajskoj trasi (šinama), ili na raskrsnicama koje se preklapaju sa tramvajskom trasom dešavaju udesi, pa su tako primorani obustaviti saobraćaj dok traje uviđaj.

"U prvih 20 dana oktobra bilo je 12 udesa na tramvajskim šinama, a u septembru 16, tako da tramvaji nisu radili značajan broj sati ili su skraćeno saobraćali. Također, problem je i nepoštivanje žute trake, tako da vozači često voze po šinama ili se zaustavljaju na tramvajskim stajalištima", kažu u GRAS-u.

Navode kako tramvaji znaju stati i prilikom posjeta stranih delegacija, održavanja raznih manifestacija, ali i pri izvođenju radova na saobraćajnicama.

"Svakodnevne gužve u saobraćaju također negativno utiču na normalno kretanje tramvaja. U jutarnjoj i popodnevnoj špici dolazi do zagušenja na trasama, posebno kad je loše vrijeme, a također, i nestanak električne energije jedan je od uzroka poremećaja u odvijanju tramvajskog saobraćaja", rečeno nam je iz press-službe ovog preduzeća.

Dakle, kad sljedeći put zakasnite na posao ili sastanak jer vas tramvaj ne može dovesti na vrijeme, znajte da su svi krivi osim GRAS-a.