Admir Lješčanin
0

INTERVJU / Za jedanaest godina u "Dugi" smo zbrinuli 205 djece

Razgovarao: F. Borić
Admir Lješčanin: Hvale vrijedan i potreban projekat
Admir Lješčanin: Hvale vrijedan i potreban projekat
U srijedu se u Bošnjačkom institutu Adil beg Zulfikarpašić održava aukcija umjetničkih radova nastalih na Devetoj likovnoj koloniji u Bihaću. Sav prihod od prodaje namijenjen je za Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" iz Kulen Vakufa. To je bio povod za razgovor sa direktorom ovog centra, velikim humanitarcem i čovjekom Admirom Lješčaninom.

U srijedu se održava aukcija u Bošnjačkom institutu Adil Zulfikarpašić. Prihod od prodanih umjetnina namjenjen je je radu Vašeg centra. Kakva su Vaša očekivanja od aukcije?

Da, u srijedu u osam uvečer se održava dugo pripremana Aukcija slika u Bošnjačkom institutu u organizaciji Fondacije Centar Duga Art, Bošnjačkog instituta i ICMP-a, Međunarodne komisije za nestale osobe. Naša očekivanja su velika i vjerujemo s razlogom jer su pripreme odrađene detaljno.

Petnaest djela koja će biti ponuđena na aukciji su rađena u raznim tehnikama i vrhunskog su kvaliteta, stvarana od poznatih i priznatih umjetnika iz BiH i zemalja regiona. Mislim, zapravo siguran sam da će svi zainteresirani pronaći nešto za sebe.

Da imamo velika očekivanja daje nam za pravo i ekipa koja će voditi Aukciju a to su Zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Roderick Moore, zatim naš poznati glumac Enis Bešlagić i, naravno, Aida Delić novinarka Federalne televizije.

Mi imamo već neke potvrde prisustva iz ambasada, predstavnika banaka u BiH i nekih privrednika, tako da će nadamo se sve slike u srijedu navečer dobiti svoje nove vlasnike.

Drugi cilj koji smo imali od kolonija, izložbi i aukcija jeste da se skrene pažnja javnosti na problematiku ostavljanja djece i funkcionisanja ustanova koje se bave pitanjima je u potpunosti ispunjen i čak je premašio naša očekivanja.

Najmlađe dijete u
Najmlađe dijete u "Dugi" ima samo mjesec dana, najstarije puni šest godina

Ideja pokojnog Boška Marijanovića

Otkud ideja da se uvežu umjetnici u ovaj humani projekat? Možete li reći nešto o konceptu i njegovom razvitku?

Ideja o organiziranju likovne kolonije nastala je davno još 2001. godine. Tvorac ideje bio je danas pokojni Boško Marijanović koji me je upoznao sa tadašnjim direktorom Gradske galerije u Bihaću Nerminom Delićem. Prezentirao nam je svoju ideju rekavši: "Vi ste mladi i sposobni vi to možete organizirati kako valja“.

Prva kolonija koja je održana 2002. godine na dan rijeke Une. Okupljala je samo umjetnike sa prostora Unsko-sanskog kantona. U jesen iste godine smo organizirali i izložbu u Gradskoj Galeriji u Bihaću i poslije izložbe i aukciju slika. Sve slike su prodane i ostvaren je prihod za djecu Centra Duga u visini od šest hiljada maraka.

Uspjeh prve kolonije nas je ponukao da idemo i dalje tako da je kolonija iz godine u godinu rasla. Nakon dvije godine krenuli smo pozivati umjetnike i van našeg kantona tako da je broj umjetnika učesnika na našoj koloniji iz godine u godinu rastao. Zbog velikog broja doniranih radova krenuli smo i sa organizovanjem TV Aukcija putem RTV Unsko.sanskog kantona i RTV Cazin. Zajedno sa Udruženjem građana Bosanske rukotvorine organizirali smo izložbe i aukcije u Bošnjačkom institutu u Sarajevu i galeriji portreta u Tuzli.

Ukratko, po koncept, umjetnici koji učestvuju na koloniji doniraju jedan ili više radova koji će biti reprodukovani u katalogu, izloženi u Gradskoj galeriji u Bihaću i, na koncu, ponuđeni na prodaju putem izložbi ili Aukcija širom BiH. Sav ostvaren prihod ide za potrebe nesmetanog funkcionisanja Centra Duga u Kulen Vakufu.

Treba napomenuti da je Gradska Galerija Bihać suorganizator svih kolonija i aukcija

Koliko djece živi u Centru Duga?

Cilj Centra Duga je privremeno zbrinjavanje djece koja su ostala bez roditeljske zaštite starosne dobi od rođenja do šeste godine. Centar Duga funkcioniše već jedanaest godina i do sada je u Centru zbrinuto 205 djece.

Trenutno u Centru Duga boravi 23 djece. Najmlađi imaju svega mjesec dana, a najstariji je dječak koji uskoro puni šest godina. Oko devedeset postu kapaciteta je popunjeno, što govori i potrebi postojanja ovakve ustanove na ovim prostorima.

Kod upošljavanja bitno da žena ima osjećaj majčinstva
Kod upošljavanja bitno da žena ima osjećaj majčinstva

Ko su vaspitači u Centru Duga i na osnovu kojih kriterija ih odabirate i upošljavate?

U Centru Duga je uposleno četiri pedagoška radnika, četiri medicinske sestre, četiri radnice koje su imale završenu drugu srednju školu ali su izvršile prekvalifikaciju za njegovateljice, dvije kuharice i jedna spremačica.

Većina uposlenih, njih 14 od 15, rade u Centru Duga preko deset godina što znaći da imamo kontunuitet zaposlenih. Osnovni kriterij pored obrazovanja je bio da su i sve uposlenice majke, odnosno da imaju razvijene majčinske osjećaje.

Problema nemamo, izazova imamo

Koji su problemi sa kojima se susrećete u radu?

Problema u radu nemamo, kod nas postoje samo izazovi, odnosno kako na najbolji način pomoći djeci smještenoj u našem centru u njihovom psihofizičkom razvoju i u pronalasku trajnog smještaja, kako im obezbjediti potrebne uslove za boravak u Centru.

Naravno, kako smo mi humanitarni projekat, financiramo se isključivo iz donacija jedan od najvećih izazova je kako obezbjediti sredstva za nesmetano funkcionisanje Centra Duga u Kulen Vakufu.

Koji su planovi u narednom periodu ?

Planovi za naredni period su, svakako, održati postignuti nivo uslova smještaja u našem Centru po mogučnosti i poboljšati uslove i vođenje raznih humanitarnih projekata i aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja financijskih sredstava potrebnih za dalji rad Centra Duga u Kulen Vakufu.