Naredna godina
0

Za isplatu penzija bit će potrebno 1,5 milijardi KM

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema finansijskom planu Zavoda penziono-invalidskog osiguranja Federacije BiH za isplatu redovnih penzija u sljedećoj godini potrebno je obezbijediti 1,5 milijardi KM, a prema svim procjenama nedostajaće oko 91 milion maraka, izjavio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.

Omerefendić je naveo da gubitak federalnog Zavoda PIO/MIO u ovoj godini zbog isplata vojnih penzija iznosi 32 miliona KM, a svi pokazatelji ukazuju da priliv sredstava od doprinosa neće moći da obezbijedi postojeći koeficijent od 1,65 za obračun redovnih penzija, što bi moglo da rezultira njihovim smanjenjem.

On je rekao da je od septembra prošle do istog mjeseca ove godine broj redovnih penzionera u FBiH povećan za 13.770, u istom periodu bez posla je ostalo više od 10.000 radnika, a od jula 2008. godine je smanjena i stopa doprinosa.

"Kada je riječ o isplati redovnih penzija u idućoj godini, teško je predvidjeti šta će se desiti. Jedini izlaz je da nam Vlada vrati sredstva koja nam duguje, jer ukoliko penzije budu smanjene prijete masovni protesti penzionera i građana koji ih podržavaju", rekao je Omerefendić lokalnim medijima.

On je dodao da je zbog dugovanja od 106.020.141 maraka iz prošle i ove godine Federalni Zavod PIO/MIO već podnio tužbu protiv Vlade FBiH.