Parlament BiH
46

Za i protiv: Kako se glasalo o hitnoj proceduri za povećanje akciza

Piše: I. P.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su odlučili da zaobiđu hitnu proceduru o izjašnjavaju o setu zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje, čime se glasanje prolongira za sljedeću zakazanu redovnu sjednicu.

Od 39 pristunih zastupnika od mogućih 42, njih 19 je glasalo za prijedlog Vijeća ministara BiH, isti broj je bio protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Po entitetima, zastupnici iz Republike Srpske bili su uvjerljivo protiv izjašnjavanja u hitnoj proceduri s tim da je svega pet zastupnika glasalo "za". Riječ je o Dušanki Majkić, Staši Košarcu, Miroslavu Milovanoviću, Lazaru Prodanoviću i Nikoli Špiriću – svi iz SNSD-a.

Savez za promjene je bio protiv.

Zastupnici iz Federacije BiH bili su gotovo ujednačeno suprotstavljeni sa 14 glasova "za" i 11 glasova "protiv". U hitnom postupku nisu htjeli glasati delegati SDP-a, DF-a, BPS-a i "pobunjenici" iz SDA.

Podsjećamo, povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.