|

"Za Hrvatsku je važna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH"

"Za Hrvatsku je važna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH"
0
F
FENA
16.11.2010. u 17:50
125
komentara
0

dijeljenja
"Za Hrvatsku je važna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH" Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je tokom današnjeg posjeta Mostaru kako vjeruje da su odnosi BiH i Hrvatske u uzlaznoj putanji te da je to dobar put za rješavanje nekih otvorenih putanja, kao što su pitanje granice te privredna i imovinska pitanja.
"Veliki sam optimist u vezi ovoga, jer dobra atmosfera koja postoji između Hrvatske i BiH jeste dobar početak za rješavanje otvorenih pitanja", kazao je Josipović, uoči predavanja koje je održao mostarskim studentima Sveučilišta u Mostaru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da su BiH i Hrvatska najbliži susjedi, napomenuvši kako uvijek ističe kako je "sve dobro što se događa u Hrvatskoj dobro i za BiH" i obrnuto.

Josipović je u izjavi za novinare napomenuo da se danas sastao s i predstavnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 koji su nedavno potpisali sporazum o zajedničkoj saradnji.

O federalnoj jedinici sa hrvatskom većinom

"Mislim da je to jedna važna činjenica za politički život i budućnost BiH, jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene i ono što je važno za Hrvatsku jeste da se ostvari jednakopravnost hrvatskog naroda. Kako će se to dogoditi stvar je domaćih vlasti", ocijenio je Josipović napomenuvši i da je na radnom ručku razgovarao s predstavnicima ostalih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH te s predstavnicima SDP-a.

Na novinarski upit što misli o stavu stranaka s hrvatskim predznakom o formiranju federalne jedinice s hrvatskom većinom, Josipović je istaknuo kako je Hrvatskoj bitno da se ostvari jednakopravnost Hrvata, ponovivši kako je na domaćim predstavnicima u BiH da se dogovore kako će to ostvariti.

"Različite su opcije i putevi do istog cilja i na narodima je da izaberu put koji žele", kazao je Josipović.

Na novinarski upit koliko je važno da hrvatski politički predstavnici u BiH budu jedinstveni kada je riječ o ustavnim promjenama, hrvatski predsjednik je kazao da je kroz današnje razgovore čuo različite stavove oko važnih političkih pitanja, ali da se svi ti stavovi nalaze na sličnom putu.

"Ono što je bitno i što mene ispunjava određenim optimizmom jeste da se u vezi glavnog pitanja hrvatske politike u BiH, a to je pitanje jednakopravnosti, svi nalaze na vrlo sličnom putu", kazao je Josipović.

Partnerstvo sa BiH

U sklopu izjave za novinare, hrvatski je predsjednik najavio i da će se uskoro sastati s predsjednikom SNSD-a i s novoizabranim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Napomenuo je da se već u Zagrebu sastao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem te predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

"Ovim sastancima samo se potvrđuje da Hrvatska i ja osobno želimo biti partneri s BiH i s njezinim legitimnim predstavnicima i političkim strankama iz cijelog političkog spektra BiH", kazao je Josipović.

Ineč, hrvatski predsjednik svoj je današnji boravak u Mostaru započeo posjetom Univerzitetu "Džemal Bijedić", gdje je s predstavnicima te obrazovne ustanove razgovarao o visokom obrazovanju i suradnji dvije zemlje na području obrazovanja i znanosti.

Ovo je drugi posjet Ive Josipovića Mostaru otkako je početkom godine izabran za hrvatskog predsjednika. Prvi put je uz Mostar sredinom travnja obišao i bošnjačko stratište Ahmiće iz proteklog rata, kao i hrvatsko, Križančevo selo, gdje se poklonio nevinim žrtvama. Josipović je prije toga održao govor u Parlamentu BiH i izrazio žaljenje zbog grešaka hrvatske politike u BiH počinjenih tijekom 90-ih godina.
Prijavi grešku


Komentari (125)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...