BiH
61

Za dva sata u Sarajevu se testiralo 30 ljudi na HIV, testirati se možete kod BBI-a

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
BiH je zemlja koja je ima nisku stopu zaraženih HIV-om, međutim, to ne znači da se ne trebate testirati na HIV ukoliko imate i najmanju sumnju da biste mogli biti zaraženi. Ukoliko živite u Sarajevu večeras do 22 sata se možete testerita potpuno besplatno i anonimno na Trgu djece Sarajeva.

Prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, specijalista infektolog i šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infentivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za Klix.ba pojašnjava kako se testiranje obavlja u skopu Evropske sedmice testiranja na HIV koja traje od 22. do 29. novembra.

Testiranje obavljaju uposlenici Klinike za infentivne bolesti i savjetovalište koje radi pri Klinici. Testiranje je počelo u 14 sati i za nekih blizu dva sata testiralo se tridesetak građana, što dr. Hadžiosmanović smatra dobrim odzivom.

"Ovo je drugi put da zdravstveni radnici iz medicinskih institucija idu ka klijentima, do sada se prakticiralo obrnuto. Prvu akciju testiranja na otvorenom smo imali u sklopu Sarajveo film festivala gdje je također bio jako dobar odziv i nadamo se da ćemo bar tri puta godišnje osigurati testiranje na HIV i hepatitis C na otvorenom", kaže Hadžiosmanović.

Raspon godina građana koji su se testirali je od 20 do 35. Prosječna starost inficiranih HIV-om u BiH je ranije bila 45 godina, ali u posljednje vrijeme ta granica je pomjerena i prosječna starost je 32 godine.

"Više je bilo muškaraca koji su se testirali u odnosu na žene. I prema našim pokazateljima inače više je muškaraca koji su zaraženi HIV-om nego žena, a to su neki pokazatelji i u svijetu. Cilj ove sedmice testiranja je da neko sazna svoj HIV status i ukoliko je on pozitivan, vrlo bitno ga je otkriti u ranoj fazi, jer to smanjuje morbiditet i mortalitet i smanjuje broj novih zaraženih", dodaje Hadžiosmanović.

Testiranje traje svega nekoliko minuta, a rezultati se čekaju 20 minuta. Radi se o veoma skupim i brzim testovima, koji su jako pouzdani, a za ovu priliku ih je donirao Globalni Fond preko UNDP-a.