Jedino skijalište u ZDK
0

Za dogradnju eko kuće na Ponijerima izdvojeno dodatnih 150.000 KM

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević potpisali su danas Sporazum o saradnji o finansiranju projekta Uređenje objekta "Eko kuća" na Ponijerima kod Kaknja.

Vlada ZDK će, putem resornog ministarstva, u rekonstrukciju eko-kuće na jedinom ski centru u Zeničko-dobojskom kantonu uložiti 150.000,00 KM.

"Eko kuća će upotpuniti turističku ponudu Ski-centra Ponijeri, a ona će biti opće korisna, jer će je moći koristiti GSS, planinarsko društvo i svi ostali korisnici, kao i naša djeca koja će gore vježbati skijanje", rekao je premijer Mirnes Bašić.

Ministar Isak je podsjetio da je resorno ministarstvo prošle godine podržalo izgradnju Eko-kuće Smetovi kod Zenice sa 300.000 KM, te da je projekat na Ponijerima nastavak politike razvoja turističke infrastrukture i zaštite okoliša, ali i cjelokupne turističke zajednice u ovom kantonu.

"Imamo školsku djecu, izviđače i brojna udruženja kojima je potreban ovakav sadržaj u prirodi, a ovo su i konkretni projekti koji će imati učinka na zatitu okoliša i od kojeg će koristi imati svi građani ZDK-a", rekao je Isak.

Podsjetio je da je resorno ministarstvo ove godine opredijelilo i jedan milion maraka za rekonstrukciju ceste prema Ponijerima, čime pokazuje da pridaje važnos svim aspektima zaštite okoliša i razvoja turizma.

"Eko kuća Smetovi će biti završena ove godine, rekonstruišemo eko kuću na Ponijerima, a u narednom periodu planiramo pomoći izgradnju eko kuće u Zavidovićima. Sve općine i gradovi u ZDK imaju turistički potencijal ali nemaju dovoljno sredstava, tako da trebaju podršku kakvu im pruža Vlada ZDK-a", rekao je ministar Isak.

Načelnik Bajtarević je rekao da je Kakanj industrijski grad, ali da je u fokusu općinske administracije i razvoj turizma u koji ulaže značajna sredstva, a uz vrijednu podršku viših nivoa vlasti, posebno Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

"Ulažemo u naše Ponijere koji su jedino skijalište u ZDK. Cilj je prije svega da izgrađujemo infrastrukturu, a tu mislim na puteve, kanalizaciju, vodu i odvodnju voda, a isto tako i turističke kapacitete. Ski lift moramo zamijeniti novim, isto tako uređujemo eko kuću i to je objekat koji je kupljen sredstvima Općine Kakanj i plaćen 450.000 KM", rekao je Bajtarević.

Sredstvima koja je dodijelila Vlada planiran je završetak objekta eko kuće, a planirano je da radovi budu završeni do početka naredne ski-sezone.

Bajtarević je naglasio da se kroz Ponijere jača turistička ponuda Kaknja ali i kompletnog kantona, jer gravitira području koje je vezano za Zenicu, Visoko i Zavidovići.

"Sve te kapacitete treba uvezati u jedinstvenu ponudu kako bi turiste koji dolaze u ZDK zadržali što duže, odnosno kako bi lokalne zajednice imale što više prihoda od tih turista", rekao je Bajtarević.