|

Za DF i GS "anemične sugestije" jučer postale "jasni pravci djelovanja"

Za DF i GS "anemične sugestije" jučer postale "jasni pravci djelovanja"
24
Klix.ba
15.5.2019. u 10:42
33
komentara
24

dijeljenja
Za DF i GS "anemične sugestije" jučer postale "jasni pravci djelovanja" Foto: H. M./Klix.ba
Demokratska fronta i Građanski savez pohvalili su zaključke koje je jučer usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH navodeći da su njima "jasno definisani pravci djelovanja" zaboravljajući da su prije manje od mjesec identične zaključke nazvali "anemičnim, dugoročnim i neizvjesnim sugestijama".
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nije usvojio nikakve nove zaključke u odnosu na zaključke usvojene na ranijoj sjednici Komisije za sigurnost Zastupničkog doma PFBiH. S pravom se postavlja pitanje koji je uopće bio smisao održavanja sjednice sazvane na inicijativu Demokratske fronte (DF) i zastupnika Građanskog saveza (GS) koji djeluje u Klubu DF-a. Riječ je o sjednici o temi "Usložnjavanje sigurnosne situacije u oblasti unutrašnje sigurnosti, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS".

S obzirom na to da je još 23. aprila 2019. godine zasjedala Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a koja je usvojila određene zaključke, javnost u Bosni i Hercegovini očekivala je da zastupnici DF-a i GS-a imaju strategiju koja će omogućiti usvajanja novih zaključaka ili konkretniji odgovor entiteta FBiH na dešavanja u entitetu RS. Odnosno, da su DF i GS osigurali dovoljno ruku svojih koaliconih partnera u Parlamentu FBiH (SDA i HDZ BiH) za usvajanje novih zaključka.

Ovakva očekivanja proizlaze iz snažnog zalaganja DF-a i GS-a da se vanredna sjednica Parlamenta FBiH održi i da se na njoj donesu konkretne odluke. Naime, nakon što je Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH usvojila zaključke, DF i GS oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost optužujući SDP kako odbija da se u vezi s rezervnim sastavom "donese odluka na nivou organa u FBiH", odnosno kako se protivi sazivanju vanredne sjednice Parlamenta FBiH.

"Imajući u vidu da je na sjednici Komsije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH odbačen DF-ov i GS-ov prijedlog zaključka da se u parlamentu putem vanredne sjednice raspravlja o implikacijama formiranja rezervnog sastava policije RS-a te da se u vezi s tim donesu odluke na nivou organa u FBiH, a znajući da komisijom predsjedava kadar SDP-a, postavljamo pitanje zbog čega SDP odbija parlamentarnu raspravu o tome", pisalo je u saopćenju Kluba DF-GS poslanom medijima 24. aprila 2019. godine.Ovo nije jedina reakcija DF-a. Politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić odmah po usvajanju zaključaka na sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je kritikovala usvojene zaključke Komisije za sigurnost u kojima se od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou traži da zaustave aktivnosti na donošenju zakona kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava u RS-u.

Nihad Čolpa iz GS-a (u sredini) (Foto: Klix.ba) Nihad Čolpa iz GS-a (u sredini) (Foto: Klix.ba)


"Vrijeme je za efikasno postupanje organa Federacije Bosne i Hercegovine koji su nadležni za ovo pitanje, a ne za sugestije koje su anemične, dugoročne i neizvjesne. Klub zastupnika DF-GS i dalje će insistirati na održavanju vanredne sjednice po ovom pitanju kako bi se na najadekvatniji način prevazišla situacija u kojoj se nalazimo, poštivajući Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini", pisalo je u saopćenju DF-a koje je medijima dostavljeno 23. aprila 2019. godine.

Odluka na nivou organa u FBiH jučer nije donesena, već su jednoglasno usvojeni zaključci koje je ranije usvojila Komisija za sigurnost, odnosno "anemične, dugoročne i neizvjesne sugestije" prema ranijem tumačenju DF-a.

"Zaključcima usaglašenim na Kolegiju i usvojenim na Vanrednoj sjednici o temi 'Usložnjavanje unutrašnje sigurnosne situacije, a u vezi s najavama o formiranju rezervnog sastava policije iz entiteta Republike Srpske' jasno su definisani pravci djelovanja i to između ostalog kroz jačanje kantonalnih i Federalnog MUP-a u smislu popune nedostajućeg aktivnog sastava policije po usvojenim sistematizacijama, kao i poduzimanje adekvatnih mjera na zaštiti sigurnosti svih građana ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene", pohvalio se u jučerašnjem saopćenju za javnost DF.

Zaključci Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (23. april 2019. godine):1. Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske;

2. Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja pomenutog nacrta zakona;

3. Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu s pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;

4. Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će preduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.


Zaključci Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (14. maj 2019. godine):1. Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske;

2. Od nadežnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona;

3. Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u skladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje;

4. Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.


Parlament FBiH (Foto: Klix.ba) Parlament FBiH (Foto: Klix.ba)


Kako smo ranije pisali, FBiH još uvijek nije kompletirana zakonodavna vlast, jer nikada nisu izabrani dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH i odbori i komisije u Domu naroda Parlamenta FBiH, te se još uvijek ne zna da li je uopće zakonito formiran Dom naroda Parlamenta FBiH i postavlja se pitanje na šta su uopće DF i GS mislili pod "efikasnijim" postupanjem vlasti u FBiH.

Zastupnici Kluba HDZ-HNS, koji će zajedno sa DF-om i GS-om činiti vlast na nivou FBiH, nisu prisustvovali jučerašnjem glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući ovog kluba Mladen Bošković izjavio da oni ne bi podržali donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

DF i GS ne mogu jučerašnju sjednicu predstaviti ni kao odgovor Parlamenta FBiH s obzirom na to da je za usvajanje konkretnih poteza potrebna prohodnost u oba doma federalnog organa zakonodavne vlasti, odnosno i u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...