Problem policije RS
32

DF: Vrijeme je za efikasno postupanje Federacije, a ne za anemične sugestije

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Demokratska fronta kritikovala je današnje zaključke Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojima od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou traži da zaustave aktivnosti na donošenju zakona kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava u RS-u.

Kažu da je vrijeme je za efikasno postupanje organa Federacije Bosne i Hercegovine koje su nadležne za ovo pitanje, a ne za sugestije koje su anemične, dugoročne i neizvjesne.

"Klub zastupnika DF-GS i dalje će insistirati na održavanju vanredne sjednice po ovom pitanju kako bi se na najadekvatniji način prevazišla situacija u kojoj se nalazimo poštivajući Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini", kažu iz DF-a.

Zastupnici Kluba DF-GS u Federalnom parlamentu izražazili su žaljenje što Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržala incijativa zastupnika Nihada Čolpe o održavanju vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. To smatraju neprimjerenim ponajviše zbog "aktuelnosti teme i zabrinutosti građana FBiH".

"Nadalje, bilo koja komisija, pa i ni ova, ne treba održavati sjednicu da bi sugerisala Parlamentu i Vladi, Federalnom i kantonalnim MUP-ovima ili Upravama policije da prime 1.526 (16 posto) policajaca koji trenutno nedostaju za funkcionisanje svih policijskih agencija u FBiH. Taj broj nedostajućih policajaca se u skladu sa trenutnim zakonima i sistematizacijom radnih mjesta može primiti bez bilo kakve sigurnosne procjene, a nedostatak tih policijskih službenika dovoljno govori o brizi za sigurnost građana Federacije BiH, kao i o odgovornosti nadležnih u toj oblasti", kažu iz Demokratske fronte.

Naglašava se da je potpuno jasno da u posljednjih nekoliko dana najave formiranja rezervnog sastava policije koje dolaze iz Republike Srpske izazivaju uznemirenost među građanima i usložnjavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Uvažavajući činjenicu da su se pojedini predstavnici međunarodne zajednice već oglašavali o pomenutom pitanju uglavnom na način da su prikupljali dodatne informacije od organa Republike Srpske, te da su pojedini izrazili blagu zabrinutost još jednom, prvenstveno od Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tražimo da ocjene navedene aktivnosti sa aspekta poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Također ih pozivamo da daju ocjenu, zajedno sa Evropskom komisijom, o usklađenosti navedenih aktivnosti sa evropskom pravnom stečevinom i praksom, te da u tom smislu zaustave provođenje pomenute aktivnosti. Posebno pozivamo institucije Republike Srpske da odustanu od ovakvih koraka i zaustave sve aktivnosti koje idu u smjeru formiranja rezervnog sastava MUP-a, te upravo na taj način pokažu da im je stalo do mišljenja svih građana Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine", kaže se iz Demokratske fronte.