BiH
0

Za deset dana plan za razgraničenje RS i FBiH

SRNA
Tihomir Gligorić
Tihomir Gligorić
Direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske (RS) Tihomir Gligorić najavio je da će za deset dana biti sačinjen plan za markiranje međuentitetske linije razgraničenja u BiH, utvrđene Aneksom 2 Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma.

Gligorić je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekao da će biti sačinjena i pripadajuća karta koja će napraviti identifikaciju međuentitetske linije razgraničenja, napomenuvši da je to bila obaveza koja do danas nije izvršena.

"Vlada RS je usvojila zaključak po kojem će obavijestiti Savjet ministara BiH i Vladu Federacije BiH (FBiH) da zajedno, u roku od 30 dana formiraju komisiju koja bi opisala liniju razgraničenja kako je predviđeno tim međunarodnim dokumentom", rekao je Gligorić.

On je objasnio da ukoliko u tom roku ne bude odgovora, a, kako kaže, malo je vjerovatno da će ga biti, "jer već 15 godina traje opstrukcija od strane vlasti iz FBiH", RS će to izvršiti sama potpuno stručno i u skladu sa standardima koji propisuju kako se tretira pitanje granica.

Iako ga mnogi osporavaju, kaže Gligorić, ovaj posao je obaveza po međunarodnom sporazumu, a motivi za njegovo rješavanje su brojna životna pitanja, jer 14.000 parcela cijepa međuentitetska linija i do danas nije izvršena identifikacija.

"Ti ljudi ne mogu da riješe imovinske odnose bez markiranja entitetskih linija. Ovo pitanje je posebno pokrenuto zbog problema opštine Istočno Novo Sarajevo, jer tamo postoji bespravna gradnja bez regulacionih planova u federalnom dijelu, a daju da se vrši legalizacija u srpskom dijelu što tim ljudima pravi problem", rekao je Gligorić.

On je dodao da je prije 15 godina pokrenuto ovo pitanje i markirano je nekih 60 kilometara linije kod Doboja i u jednom dijelu kod Sarajeva, ali je to sve odjednom, jednostavno, stalo. "Ljudima iz Sarajeva nije odgovaralo da se to pitanje riješi", konstatovao je Gligorić i dodao da ne zna zašto je Aneks 2 zaboravljen i od Kancelarije visokog predstavnika u BiH, a njihova je dužnost da vrše implementaciju Dejtonskog sporazuma.