BiH
0

Za deminiranje u Federaciji 2007. godine potrebno 6,17 miliona KM

FENA
Federalna vlada je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrala Prijedlog programa deminiranja u narednoj godini u fazi IX, koji je pripremila Federalna uprava civilne zaštite, a finansirat će se u cijelosti iz domaćih izvora.

Za realizaciju ove faze deminiranja potrebno je osigurati 6,17 miliona KM u budžetu FBiH. U taj iznos uključene su obaveze kantona (porezi, doprinosi na plaće i iz plaća, doprinos za beneficirani staž za uposlene u deminerskim timovima lociranim po kantonima) u iznosu od 1,26 miliona KM.

Projektom deminiranja za 2007. godinu predviđene su aktivnosti na uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava, u šta spada i akcija “Žetva”, mašinsko čišćenje i priprema terena za deminiranje, realizacija programa razvoja svjesnosti o opasnosti od mina, redovna i dopunska obuka učesnika programa. Uz prihvatanje ovog programa, Vlada je federalnu Upravu civilne zaštite ovlastila da može, kod međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija, aplicirati za implementaciju projekta deminiranja radi osiguranja održivosti deminerskih kapaciteta.

Svim aktivnostima u proteklih osam faza, koje su počele 1998. godine, dat je veliki doprinos u stvaranju uvjeta za povratak izbjeglih i prognanih te stvaranju sigurnog okruženja za sve građane BiH. To potvrđuje podatak da je različitim deminerskim metodama tretirano više od 2,7 miliona kvadratnih metara sumnjive površine.

Deminerski timovi su radili na 220 „crvenih foldera“, odnosno deminerskih radilišta, upotrebom pasa za traženje eksploziva pregledano je više od 630.000 kvadratnih metara sumnjive površine, a mašinski timovi su u pripremama za operacije deminiranja dali veliki doprinos pripremivši više od 650.000 kvadratnih metara površine za operacije deminiranja ili tehničkog izviđanja.

Timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) uništili su više od 225.000 komada različitog NUS-a, 17.867 protupješadijskih i 2.789 protutenkovskih mina. Uništeno je više od 200 tona različitog NUS-a vojne proizvodnje, oko 50 tona raznog eksploziva, pružana stručna pomoć provedbi operacije Žetva i pri tome realizirano oko 19.000 prijava pojedinačnog NUS-a.

Pored redovnih zadataka, deminerski timovi Civilne zaštite su radili i posebne zadatke po nalogu Vlade FBiH, nadležnih ministarstava i kantonalnih organa, kao što je deminiranje trase autoputa Podlugovi-Visoko kako bi se osigurala planirana dinamika izgradnje autoputa te deminiranje i dekontaminaciju prostora TRZ Hadžići, gdje je uklonjen veliki broj mina penetratora sa osiromašenim uranom.