Clivarin, Heparin i drugi
28

Za Clexane postoje zamjenski lijekovi, ali nisu dostupni u domovima zdravlja u Sarajevu

N. C.
(Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)
Nestašica injekcija Clexane u Kantonu Sarajevo bilježi se posljednjih mjeseci. Međutim, postoji više niskomolekularnih heparina protiv pojave krvnih ugrušaka koji imaju isti terapijski učinak.

Niskomolkularni heparini među kojima je najrasprostranjeniji Clexane primjenjuje se za sprečavanja krvnih ugruška, a od početka pandemije koristi se i u terapijskom liječenju koronavirusa.

Iz kompanije Sinofi, proizvođača Clexane injekcije, podsjećaju na činjenicu da enoksaparin nije ispitivan i odobren za liječenje infekcije COVID-19 koji se upotrebljava i u liječenju koronavirusa.

U kontekstu pandemije suočeni smo sa neočekivano velikom potražnjom za lijekom enoksaparin ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i širom svijeta.

"Kompanija Sanofi zasada je u mogućnosti odgovoriti na povećanu potražnju na tržištu u Bosne i Hercegovine, no može doći do kraćih odgoda u isporuci enoksaparina u nekim područjima BiH, zasada bez posljedica po kontinuitet redovite terapije bolesnika", kazali su.

Međutim, nije samo Clexane injekcija koja se koristi za sprječavanje nastajanja krvnih ugrušaka u veni ili arteriji, odnosno sprječavanje tromboze. Postoje i drugi niskomolekularni heparin koji imaju isto djelovanje kao Clexane injekcije.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić nedavno je izjavio kako na tržištu ima i drugih anitkoambulanata osim Clexanea koji se daju u praksi, dodajući da su niskomolekularni heparini Clivarin, Fragmin i drugi te da imaju isti terapeutski učinak.

Lijekovi koji sprečavaju nastanak krvnih uguršaka

Clivarin je antikoagulans koji sprečava zgrušavanje krvi. Primenjuje se kao prevencija stvaranja venskog tromba tokom i nakon operacije kod pacijenata sa niskim ili umjerenim rizikom od nastanka tromboze, stvaranja venskog tromba kod pacijenata nakon povreda sa umjerenim rizikom od nastanka tromboze.

Jedan od niskomolekularnih heparina je i lijek Heparin Belupo, otopina za injekciju, koja se koristi protiv krvnih ugrušaka, u liječenju profilaksi duboke venske tromboze, plućne tromboembolije, nestabilne angine pektoris, akutne periferne arterijske okluzije.

Heparin se primjenjuje i u liječenju akutnog infarkta miokarda, kao dio kombinirane terapije, u svrhu smanjenja rizika tromboemboličkih komplikacija prevenciji zgrušavanja krvi pri vantjelesnoj cirkulaciji te tokom postupka hemodijalize.

Fragmin je, također, lijek iz skupine niskomolekularnih heparina i ima isti učinak kao i drugi lijekovi.

Glasnogovornik JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić kazao je da se u zdravstvenim ustanovama pod okriljem Domova zdravlja KS koriste samo Clexan injekcije i da druge nisu dostupne zbog toga što nisu na esencijalnoj listi.