BiH
10

Za bošnjačke učenike u Srebrenici uvedena nacionalna grupa predmeta

Klix.ba
Nakon protesta roditelja iz Konjević Polja i zahtjeva da se njihova djeca obrazuju na bosanskom jeziku, pod lupom su i druga mjesta u Republici Srpskoj. U Srebrenici nema problema i postoji nacionalna grupa predmeta.

Prije desetak godina zbog ratnog egzodusa u Srebrenici nije bilo ni jednog bošnjačkog djeteta. Danas u centralnoj, Prvoj osnovnoj školi u ovom gradu ima 415 đaka. Tačan broj djece iz jedne ili druge nacionalnosti ne zna ni direktor Marinko Backović.

"Otprilike je oko 60 posto učenika bošnjačke populacije u našoj školi i otprilike 40 posto srpske populacije”, kaže on za Deutsche Welle.

U centralnoj školi u Srebrenici, devetorazrednoj u Potočarima i u sedam područnih odjeljenja nastava se odvija po Planu i programu Republike Srpske, kaže dalje Backović.

"Za učenike bošnjačke nacionalnosti, u skladu sa Privremenim sporazumom, uvedena je nacionalna grupa predmeta, koja je i predviđena. To su maternji jezik, historija, geografija i vjeronauka.”

Nema razdvajanja

"Nastava vjeronauke, historije, geografije, maternjeg jezika za bošnjačku djecu odvija se po školskom programu Tuzlanskog kantona", kaže zamjenica direkora Prve osnovne škole u Srebrenici Amela Hadžić, te dodaje:

"Veoma smo zadovoljni radom i organizacijom nastave zbog toga što se djeca bošnjačke nacionalnosti ne razdvajaju na ostalim predmetima osim na grupi nacionalnih predmeta koja veoma dobro funkcioniše.”

Srebrenica bi mnogima u BiH mogla služiti za dobar primjer, dodaje Hadžić. Sa druge strane segregacija i diskriminacija u obrazovnim ustanovama ove zemlje nije nikakva novost.

S vremena na vrijeme ona se aktuelizira, a još traje problem nastao početkom septembra, kada su roditelji bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju, selu nedaleko od Bratunca i dvadesetak kilometara od Srebrenice, zabranili djeci da idu u školu.

Već mjesec dana pod šatorima ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu uzaludno traže svoja prava, riješeni da istraju do kraja, kaže za naš program jedan od roditelja Muhizin Omerović: "Za koji dan ćemo dočekati i snijeg, znači mi definitivno ostajemo ovdje dok ne riješimo te probleme. Ne tražimo ništa više nego što drugi već imaju u školama u RS, problem se može riješiti za 24 sata".

Na pisanja nekih medija da iz njih stoji politika on kaže: “Iza naa ne stoji niko jer da stoji to bi se do sada već riješilo. To je čista zloupotreba naše muke, naših problema i ovo nije samo problem bošnjačke djece u RS-u već problem djece svih nacionalnosti u obrazovanju.”

Prijetnje ministra

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija dao je rok,do 23.novembra da se djeca vrate u školske klupe ili kako je rekao: ”Nakon toga djeca gube pravo na školsku godinu. A to znači da ćemo 23. novembra, ako do toga dođe, objaviti da ćemo školu u Kravici i Konjević-Polju ugasiti i svu djecu naredne školske godine prebaciti u Bratunac.“ Šta će se desti nakon 23. novembra ostaje da vidimo. Ovdje se još jednom potvrđuje narodna izreka da u Bosni sve što može jednostavno mora biti komplikovano.