BiH
6

Za aktivnosti "Dječije nedjelje“ osigurano 35.000 KM

FENA
Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić danas je u Sarajevu potpisao ugovore o dodjeli finansijskih sredstava vladinim i nevladinim organizacijama za realizaciju Programa obilježavanja "Dječije nedjelje“ u Kantonu Sarajevo za 2014.

"Ove godine Ministarstvo je objavilo javni poziv za prikupljanje projektne dokumentacije vezane za promociju, prevenciju i zaštitu djece i porodice koja će biti obavljena u okviru obilježavanja 'Dječije nedjelje' od 6. do 10. oktobra", kazao je Bandić.

Tako se, ističe, omogućilo vladinim i nevladinim organizacijama, koje djeluju u oblasti dječije i socijalne zaštite u sferama sporta, kulture i obrazovanja da putem projektne aktivnosti pokažu polje svog djelovanja.

Ovom prilikom Bandić je obrazložio odluku Vlade Federacije BiH, kojom je propisana obaveza i način iznosa koji će se naplaćivati u oktobru na teritoriji Federacije za potrebe "Dječije nedjelje“.

"Na taj način jedan procenat na vozne karte će se naplaćivati, 20 posto na poštanske pošiljke, jedan posto na prodajne ulaznice za sve kulturne manifestacije i sportske priredbe, jedan procenat na prodate videokasete", kaže Bandić.

Radi realizacije ove odluke na području Kantona Sarajevo, Ministarstvo je iniciralo donošenje uputstva o načinu uplate prihoda po osnovu "Dječije nedjelje“.

"Na osnovu svih navedenih stvari, a posebno na osnovu odluke Vlade FBiH uspjeli smo skupiti 35.000 KM u okviru obilježavanja 'Dječije nedjelje'", kazao je Bandić.

Među 18 udruženja, čiji su predstavnici danas potpisali ugovore s ministrom Bandićem je nevladina organizacija altruista za podršku osobama s umanjenim sposobnostima "Svjetlo“.

Izvršni direktor ove organizacije Haris Čaušević predstavio je projekt "Gdje su djeca čiji su roditelji osobe s umanjenim sposobnostima“, koji će se realizirati tokom "Dječije nedjelje“.

Također, u tom periodu bit će održane aktivosti u sklopu projekta "Mama zna“, čija je predsjednica Udruženja za podršku i edukaciju žena "Magna" Sanida Hasanović Čar istakla da se trebaju više uvažavati prava porodilja i trudnica.

Predsjednica Udruženja porodica i djece s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu“ Ines Kavalec naglasila je da će se " prvi put tokom "Dječije nedjelje“ čuti glas djece s poteškoćama u razvoju“.

"Cilj nam je kroz ovu nedjelju promovirati postojanje prvog servis centra za podršku porodicama djece s poteškoćama u razvoju u BiH", kazala je Kavalec.