BiH
58

Za 16 dana aktivizma, više od 13.000 građana podržalo borbu protiv nasilja nad ženama

Klix.ba
Na Međunarodni dan ljudskih prava zvanično je završena kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja" koju je u Bosni i Hercegovini, pod sloganom Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama, realizirao UN Women u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske.

U proteklih 16 dana sprovedene su brojne edukativne aktivnosti širom zemlje, a kampanju su u velikom broju podržali građani i građanke BiH, obrazovne institucije, sportski kolektivi te uspješni muškarci iz raznih segmenata javnog života.

U okviru kampanje, koja je za cilj imala podizanje svijesti o sprječavanju nasilja, izrađen je i specijalan brojač, nazvan “brojač obećanja” koji je bio postavljen u pet bh. gradova: Banjoj Luci, Bijeljini, Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Ovom zanimljivom akcijom prikupljeno je 12.228 obećanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama koje su građani i građanke dali pritiskom na taster. Na isti vid aktivnosti građani su bili pozvani da se uključe i online, putem stranice www.iskljucimonasilje.ba, gdje je registrovano ukupno 850 obećanja.

"Na Međunarodni dan ljudskih prava želimo podsjetiti naše društvo kako se trebamo boriti za zaštitu ljudskih prava i protiv svih oblika nasilja, među kojima je i nasilje nad ženama i djevojčicama. Smatram da smo ovogodišnjom kampanjom uspjeli poslati važnu poruku, a to je da smo svi podjednako odgovorni, kao individue, ali i kao društvo, da vidimo, prepoznamo i reagujemo na nasilje, odnosno da radimo na sprječavanju i uz pomoć nadležnih institucija na osudi i kažnjavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Izrazito je važno da se o načinima prevencije mladi ljudi informišu još tokom svog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, a kao vid prevencije nasilja, između ostalog, ključna je izmjena tradicionalnog poimanja muškosti”, izjavila je Amna Muharemović, Programska specijalistkinja i vršiteljica dužnosti Predstavnice UN Women ureda u Bosni i Hercegovini.

Upravo zbog toga su u okviru kampanje u više od 70 srednjih škola podijeljeni edukativni materijali sa adekvatnim porukama viđenja pojma maskuliniteta. Uputivši lične video poruke kako nasilje ne smije biti izbor kampanju su podržali: reditelj Srđan Vuletić, pjevač Halid Bešlić, bh. fudbalski reprezentativac Miroslav Stevanović, bh. bokser Damir Beljo, TV voditelj Ognjen Blagojević, stand-up komičar Filip Andronik i glumac Velimir Blanić.

Također, kampanju su podržali i Nogometni savez BiH, odnosno timovi i navijači fudbalske Premijer lige BiH koji su tokom održavanja utakmica 18. kola sa terena i tribina poručili: Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama, a na današnjoj konferenciji za medije članovi Košarkaškog kluba Gen na platou ispred BBI Centra, u performansu sa kišobranima, formirali su zaštitni znak ovogodišnje kampanje, narandžasti simbol isključenja nasilja.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

“U proteklom periodu, ostvaren je napredak na polju jačanja kapaciteta i edukacije svih subjekata zaštite, te poboljšanja saradnje institucija i nevladinih organizacija. Provedene su obuke za predstavnike različitih institucija da prepoznaju i rade na rješavanju slučajeva neravnopravnosti spolova, diskriminacije kao i problema nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Međutim, djevojčice i žene su još uvijek često izložene ozbiljnim oblicima nasilja kao što su nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima, seksualno uznemiravanje, silovanje i proganjanje, a dešava se da se takvi slučajevi završavaju i smrtnim ishodom. Društvo mora zauzeti stav nulte tolerancije prema nasilju nad ženama i samo zajedničkim djelovanjem i partnerstvom između državnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija mogu se postići bolji rezuItati u ostvarivanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena, a samim tim i sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama,” istakla je Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Podsjećamo, prema provedenim istraživanjima svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Također, istraživanja pokazuju da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljenije te da su izvršioci nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice, a rjeđe pripadnici šire zajednice. Drugi najzastupljeniji oblik nasilja jeste fizičko nasilje, dok ne postoje znatne razlike u prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama u ruralnim sredinama u odnosu na urbane.