BiH
0

Za 12 žena iz sigurne kuće po 1.300 dolara za pokretanje biznisa

FENA
Terapijski tretman sa ženama u sigurnoj kući (Foto: Arhiv)
Terapijski tretman sa ženama u sigurnoj kući (Foto: Arhiv)
U okviru inicijative "Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj nezavisnosti", koju provode Fondacija Cure i udruženje Infohouse uz podršku partnerskih organizacija Fondacije lokalne demokratije i Udruženja Medica, održana je radionica "Od ideje do projekta" za korisnice sigurne kuće iz Sarajeva.

Direktorica Infohousea Dženana Alađuz kazala je da je ovo prvi, pravi korak prema ekonomskoj nezavisnosti 12 žena s područja Sarajeva.

"Žena će dobiti minimalno 1.300 dolara da pokrene svoj biznis koje je osigurala američka ambasada u BiH, a ono što je važno jeste da su to žene koje su žrtve naselja i koje su smještene u sigurnu kuću", naglasila je.

Dodala je da te žene prema zakonu imaju samo šest mjeseci mogućnost da borave u sigurnoj kući, nakon čega imaju izbor da se vrate nasilnom mužu ili da žive na ulici.

"Cilj radionice jeste da vidimo kakve ideje imaju ove žene, da im dovedemo stručnjake te da s njima radimo na njihovom zaposlenju. Prema statistikama kojima raspolažemo, svaka četvrta žena u BiH je žrtva nasilja", rekla je Alađuz.

Predstavnica Fondacije lokalne demokratije Mubera Hodžić - Lemeš kazala je da Fondacija vodi jedinu i prvu sigurnu kuću u Sarajevu već 13 godina.

"Najčešće, žene koje su žrtve nasilja u porodici su i žrtve ekonomskog nasilja koji je baza svih ostalih vrsta nasilja te čini ženu taocem u jednoj zajednici kada je ona zbog ekonomske ovisnosti o počinitelju nasilja prinuđena da trpi i ostale oblike nasilja", objasnila je.

Dodala je da ekonomsko nasilje podrazumijeva (u)skraćivanje sredstava za život, zabranu rada te zabranu daljeg školovanja.

"Nažalost, društvo ne nudi puno mogućnosti takvim ženama. Ovakvi projekti radi ekonomskog osnaživanja žena prvi put nude mogućnost izbora da li žena želi ostati u takvoj zajednici", kazala je.

Objasnila je da je sigurna kuća privremeno rješenje za takve žrtve i tu se pruža kompletan psihoterapijski tretman.