Romska djeca i dalje ugrožena
25

Za 10 godina smrtnost djece u BiH smanjena za 35 posto

Piše: E. G.
Sredoje Nović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović danas je, na Međunarodni dan ljudskih prava, potpisivanjem dokumenta Zavjet preživljavanju djece - Obnovljeno obećanje, na simboličan način obećao da će se zalagati za smanjenje stope smrtnosti novorođenčadi i za bolje uvjete života najmlađih u našoj zemlji.

Riječ je o dukumentu kojim se BiH priključuje organizaciji od nekih 80 zemalja koje su ga već potpisale. BiH je Konvenciju o pravima djeteta ratificirala 1993. godine. Iako ne spada u red zemalja u kojima je visoka stopa smrtnosti, u BiH se još mnogo toga može uraditi na sprečavanju kršenja prava djeteta i majke.

"Kontinuirana posvećenost pitanju djeteta u svijetu dovela je do smanjenja smrtnosti djece kroz programe imunizacije, programe poboljšanja zdravstvenih praksi, ulaganja u obrazovanje, posvećenosti vlada i organizacija civilnog društva... Ipak, svake godine milioni djece u svijetu umiru od uzroka koji se mogu spriječiti. U skalu s Konvencijom, BiH je dužna osigurati sva prava za svako dijete", kazao je Nović.

Investiranje u djecu je investiranje u budućnost, dodao je ministar. Potpisivanju dokumenta je prisustvovala i Florence Bauer, šefica misije UNICEF-a u BiH. Kazala je da se u posljednje dvije decenije stopa smrtnosti djece smanjuje širom svijeta, uključujući i BiH, gdje se u proteklih 10 godina stopa smrtnosti smanjila za 35 posto.

"I dalje se susrećemo sa smrtnosti djece. Gotovo 9.000 djece svakodnevno umire zbog različitih uzroka koji bi se mogli spriječiti. Pred nama su i izazovi koji se odnose na ravnopravnost djece. U BiH se stopa smrtnosti smanjila, ali je ona ipak tri puta veća kada je u pitanju romska populacija", kazala je Bauer.

Potpisivanjem ovog obećanja države preuzimaju obaveze da će intenzivirati napore usmjerene na smanjenje i sprečavanje smrtnosti djece. U BiH se prije svega mora uraditi analiza kako bi se vidjelo šta su uzroci smrtnosti djece, a potom treba napraviti plan smanjenja i sprečavanja smrtnosti.

Nović je dodao da BiH nije toliko siromašna zemlja i da se izdvajanje iz budžeta za djecu ne smije dovoditi u pitanje.