BiH
0

Yildiz: Dobro je da ostaju ovlasti supervizora za Brčko

FENA
Ahmet Yildiz
Ahmet Yildiz
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, u intervjuu za agenciju Anadolija, govorio je o međunarodnoj superviziji u Brčkom, izborima u Srebrenici i drugim aktuelnim pitanjima.

Komentirajući odluku Vijeća za implementaciju mira o suspenziji supervizije nad Brčko Distriktom, Yildiz je rekao: „Suština je u tome da se mogućnost supervizije i supervizora može koristiti kada to bude potrebno".

Yildiz je izjavio da je sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, održan tokom protekla dva dana, bio uspješan i pozitivan.

Yildiz je rekao da se na sastanku govorilo o opštem stanju u BiH, NATO integracijama, kao i o temama vezanim za Srebrenicu i Brčko.

Yildiz je naglasio da se, glede Srebrenice, i omogućavanja glasanja biračima koji su bili prijavljeni u Srebrenici na popisu stanovništva iz 1991. godine, očekuje od političkih lidera u BiH da se dogovore međusobno.

"Mi smo tražili da, ukoliko se ne uspiju dogovoriti, visoki predstavnik u BiH poduzme nešto po tom pitanju", rekao je Yildiz.

„U zadnje vrijeme konstantno ovo pitanja stavljamo na dnevni red“, rekao je Yildiz, i dodao: "I na ovom sastanku, to smo pitanje stavili na dnevni red, ali osim nas, niti jedna zemlja članica PIC-a nije podržala naš prijedlog. Nismo odustali i nastavljamo s našim zahtjevima. Stoga je jako važno da se svi Srebreničani registruju za glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici".

Ambasador Yildiz je izjavio kako je bitno da se preživjeli vrate u Srebrenicu i da, stoga što nisu ispunjeni uslovi za povratak, tim ljudima treba omogućiti pravo glasanja u tom gradu.

"Mi držimo čvrsto do tih stavova. Radimo sve što je u našoj moći da se ubrza proces povratka u Srebrenicu", dodao je turski ambasador u BiH.

Naglasivši da je zatvaranje kontrolnog mehanizma za Brčko tema koja je već duže vrijeme aktuelna, Yildiz je rekao da postoji određeni pritisak u vezi sa ukidanjem Ureda supervizora za Brčko, režima suprevizije i Arbitražnog tibunala koji određuje status Brčkog.

„Odluka je da se zatvori Ured supervizora u Brčkom. Ovo je svakako pozitivna odluka. Najvažnije je da režim supervizije i supervizor mogu iskoristiti svoja ovlaštenja kada to bude potrebno, što je i omogućeno. Mi smo htjeli da se Ured supervizora ne zatvori, ali kako su ovlaštenja Arbitražnog suda i supervizora zaštićeni, mislim da je postignut dobar kompromis“, kazao je Yildiz.

Yildiz je naglasio da je zatvaranje Ureda supervizora aktuelna tema od 2009. godine.

„Mi smatramo da je ovakvo ponašanje opasno prije nego što se izvrši ozbiljna promjena u Ustavu BiH i uspostave se zakonske promjene u Brčkom i na državnom nivou. Nadam se da će biti kako oni kažu i da nećemo doživjeti nikakve negativne događaje. U slučaju da se dese, prema donesenoj odluci, supervizor će koristiti svoje ovlasti. Svakako je tu i sud. Ova odluka je pozitivna iz aspekta da su sačuvani sud, ovlaštenja supervizora, Ured visokog predstavnika, i to nije uopće dovedeno u pitanje kao ranije. Supervizor i visoki predstavnik su izjavili, ukoliko se ne stvore potrebni uslovi za ukidanje supervizije u Brčkom, da će svoje izvještaje o tome predati sudu. To su nam garancije“.

Ambasador Yildiz je rekao da je stav Turske da se ne ukida supervizija prije nego što Brčko dođe u poziciju samoodrživosti.

Yildiz je, na pitanje o crkvi koja će biti izgrađena iznad Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, čiju su izgradnju odobrile vlasti RS-a u BiH, odgovorio: „Žele izgraditi crkvu blizu Memorijalnog centra genocida. To je provokacija i ne bi se trebalo dopustiti da se to desi. Ukoliko se izgradi, svi političari u BiH, bošnjački, hrvatski ili srpski, svi trebaju reagovati na ovakav potez koji je nepravedan prema onima koji su preživjeli genocid. Kada se i tad ne bi postigao nikakav dogovor, trebalo bi se obratiti visokom predstavniku“.