BiH
3

YIHR BH: Otvoriti prostor za nove mehanizme neposredne demokratije

Klix.ba
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) je započela niz aktivnosti u cilju zagovaranja potrebe uvođenja građanske inicijative u Ustav Bosne i Hercegovine kao jednog od mehanizama neposredne demokratije.

Aktivistice i aktivisti YIHR-a jučer i danas su održali niz sastanaka i konsultacija sa pojedincima i organizacijama koji su se ranije bavili ovim pitanjem i drugim zainteresovanim stranama. Građanska inicijativa je mehanizam kojim građani mogu uz dovoljan broj prikupljenih potpisa tražiti stavljanje na dnevni red zakonodavnih organa određene inicijative, pitanja ili prijedloge.

Danas su u Centru za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu održane konsultacije sa organizacijama civilnog društva, studentskim udruženjima, te drugim zainteresovanim pojedincima. Aktivistice i aktivisti YIHR-a su sumirali zaključke do kojih su došli na osnovu jučer održanih sastanaka, te otvorili diskusiju o nekoliko ključnih pitanja kojima je potrebno posvetiti pažnju kada je u pitanju zagovaranje za uvođenje građanske inicijative u Ustav BiH.

Aktivistice i aktivisti jučer su održali sastanke sa Damirom Banovićem, izvršnim direktorom Centra za političke studije, Besimom Borić, zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koja je radila na inicijativi Građanke za ustavne promjene, te Tijanom Cvjetičanin i Damirom Dajanovićem iz UG Zašto ne, koji su još 2009. godine radili na projektu koji je imao za cilj uvođenje instituta neposredne demokratije u Ustav BiH.

Nives Batista, aktivistica YIHR-a, rekla je da posebno ohrabruje dosadašnje pokazano interesovanje građana i građanki za neposrednu demokratiju, te da na osnovu onoga što smo mogli čuti jučer i danas posebno građanska inicijativa ima izgleda za uspjehom kada je u pitanju konkretna implementacija u ustavni sistem BiH.

Slađan Tomić, aktivista YIHR-a, smatra da je potrebno pronaći adekvatan balans između pitanja koja se mogu naći na dnevnom redu po osnovu građanske inicijative, te minimalnog broja potrebnih potpisa uzimajući u obzir složeno državno uređenje sa entitetima, distriktom, ali i kantonima u FBiH.

Sastanci i konsultacije su samo prvi u nizu aktivnosti YIHR-a na pitanjima uvođenja građanske inicijative u Ustav BiH. Aktivistice i aktivisti YIHR-a u narednom periodu planiraju raditi na sopstvenoj platformi u kojoj će definisati zagovaračke argumente i detaljnije razraditi mogućnosti koje nudi građanska inicijativa, te u konačnici raditi na konkretnim prijedlozima za njenu implementaciju u ustavni sistem BiH.