BiH
1

WISPA 2016: Konferencija o terorizmu i sigurnosti informacija

FENA
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
U sklopu sportsko-edukativno-humanitarne manifestacije "WISPA 2016", koja je u Sarajevu okupila pripadnike policijskih agencija iz 16 zemalja, danas je organizirana konferencija o temi "Terorizam i ilegalne migracije i sistem sigurnosti informacija".

Na skupu, organiziranom pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH, elaborirani su različiti aspekti prevencije i borbe protiv terorizma, s akcentom na zaštitu i sigurnost informacija.

O ovoj su temi govorili uvodničari-menadžeri sigurnosti informacija iz Instituta za bezbjednost informacija iz Novog Sada - prof. Saša Dobo i prof. Milan Bubulj, fokusirajući se na sistem menadžmenta sigurnosti informacija u kontekstu primjene standarda ISO/IEC 27001 iz 2013. godine.

Radi se o standardima normativnog karaktera koji su univerzalno primjenjivi i koji se odnose na ukupno 114 kontrola koje se planiraju i provode radi eliminacije i praćenja rizika u pogledu sigurnosti informacija, a koje su od ključnog značaja za zaštitu integriteta, dostupnosti i povjerljivosti svih relevantnih podataka.

Učesnike skupa pozdravio je predsjednik WISPA Luc Borlon, podsjećajući na misiju ove asocijacije osnovane 2000. godine, koja osim sportskog karaktera (svjetskog policijskog natjecanja u dvoranskom/malom nogometu), uključuje edukativne i humanitarne aspekte organiziranja i djelovanja, te razmjenu iskustava u različitim oblastima.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili zamjenik komandanta NATO-štaba Sarajevo Lars Arne Aulie i predsjednik IPA-e BiH (International Police Association - Međunarodne policijske asocijacije) Miro Sučić, koji su naglasili značaj spomenute manifestacije i sličnih skupova za međusobno upoznavanje i jačanje suradnje policijskih agencija različitih zemalja.

BiH je, kako je rečeno, IPA-i, koja okuplja više od 400.000 članova - policajaca iz 64 zemlje svijeta, pristupila 2012. godine.

U sklopu manifestacije WISPA 2016 učestvuju predstavnici iz Barbadosa, Belgije, Brazila, Bugarske, Estonije, Francuske, Italije, Irske, Jordana, Kanade, Rumunije, Rusije, Švicarske, Turske i Bosne i Hercegovine, koja je prvi put domaćin ovog susreta pripadnika policijskih agencija iz cijelog svijeta.