Zvanična predaja
28

Wigemark uručio Bevandi Izvještaj Evropske komisije o napretku za BiH

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o napretku za BiH.

Wigemark je kazao da je Evropska komisija započela proces evaluacije odgovora na Upitnik Evropske komisije, zbog čega je Izvještaj o napretku BiH nešto kraći od prošlog.

"Ovaj izvještaj ne obrađuje odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije, jer je premalo vremena da se prođe kroz više od 20 hiljada stranica", rekao je Wigemark.

Ambasador je istakao kako ovaj izvještaj obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja. Kako kaže, naglašava se i važnost izmjena Izbornog zakona BiH posebno u dijelu izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se osiguralo nesmetano provođenje izbora u oktobru ove godine.

"Iz tog razloga apeliramo na političke lidere da pronađu rješenje i postignu kompromis u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Također, u političkom dijelu prijelaznog izvještaja naglašava i važnost provođenja odluka koje se odnose na izbore u Mostaru", kazao je Wigemark.

Što se tiče izvještaja, u njemu je navedeno da je postignut određeni napredak kada je riječ o ljudskim pravima, ali je potrebno još unaprijediti zakonske te druge okvire u tom smislu.

On je rekao da je nažalost u proteklom periodu nastavljena praksa političkih pritisaka, zastraživanja novinara i napada na novinare. U izvještaju je navedeno da nije postignut nikakav napredak u smislu javne uprave.

"Fragmentacija državne službe na federalnom i kantonalnim nivoima prijeti daljnjoj politizaciji javne uprave", rekao je Wigemark.

Ambasador je kazao i da se napredak bilježi po značajnom broju makroekonomskih indikatora te da je evidentiran napredak u smislu poslovnog okruženja i finansijskog sektora.

"Što se tiče vladavine prava, u izvještaju se navodi da postojeće procedure izmjena Zakona o krivičnom postupku izazivaju zabrinutost. Izmjene ovog zakona moraju se provoditi u skladu s međunarodnim standardima", kazao je Wigemark.

Javnosti se obratio i ministar Bevanda koji je rekao da Izvještaj o napretku BiH pokazuje da su institucije EU uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

"Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za taj put", rekao je Bevanda.

On je rekao da su primjedbe iz izvještaja poznate i bh. vlastima, ali da je dobro što je i EU detektovala ove probleme. Bevanda je kazao da ipak ne treba zanemariti pozitivne primjere u BiH poput usvajanja mehanizma koordinacije.

"Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu otkloniti nedostatke koji su navedeni u privremenom izvještaju", kazao je Bevanda.

Zaključio je da nijedna karta nije skupa da bi Bosnu i Hercegovinu odvela u Evropsku uniju.