Kritike
45

Wigemark u Banjoj Luci: Neusaglašen nastup bh. političara u Trstu bio je sramota

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na koji način prevazići probleme u vezi s potpisivanjem Sporazuma o transportnoj zajednici bio je fokus razgovora predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i Specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa Gunara Wigemarka na sastanku koji je danas održan u Banjoj Luci.

Wigemark nije krio svoje razočarenje zbog nepotpisivanja sporazuma.

Za Wigermarka je jedna od dobrih vijesti to što je Mehanizam koordinacije konačno profunkcionisao, radne grupe uspostavljene i stvari su počele da se pomjeraju u pozitivnom smjeru, odnosno u postupku usklađivanja odgovora na upitnike Evropske komisije.

"Cijeli ovaj proces pripreme odgovora je vrlo važan proces i proces koji se ne odvija u javnoj sferi, ali je značajan. U isto vrijeme smo svjedoci da su pojedine reformske mjere u potpunom zastoju, odnosno usporeno je sprovođenje mjera iz reformske agende i mi kao Evropska komisija jednostavno ne prihvatamo izgovore da je do ovoga došlo zbog izbora koji se približavaju, izbori su još uvijek daleko i neprihvatljivo je sve ostalo ostaviti po strani bez pravih aktivnosti. Članice EU su impresionirane napretkom koji je napravljen prošle godine u kontekstu provođenja reformi i podnošenja aplikacije za članstvo, ali ove godine je sve to izostalo. Primjera radi, prošle sedmice u Trstu BiH je poslala vrlo negativan signal kada nije potpisan Sporazum o transportnoj zajednici. Drago mi je što premijerka Cvijanović, kao i predsjednik entiteta Milorad Dodik shvataju da ovdje nije problem sadržaj samog tog ugovora, nego kako unutar BiH koordinirati određene teme i mišljenja", kazao je Wigemark.

Izrazio je nadu da će ovo biti riješeno što prije, uz dobru političku volju, jer su taj sporazum potpisale i druge zemlje regiona. Također, pitanje Zakona o akcizama mora biti rješeno na ovaj ili onaj način, smatra Wigemark.

"Mi iz EU ništa ne propisujemo, niti zahtijevamo bilo kakva rješenja, niti aranžmane, niti konkretan iznos akcize, to je pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasiti, inače se ugrožava i usporava cijeli proces integracija. Tako da je za nas jednostavno neprihvatljivo da bilo koja stranka ili lideri kažu da se ne mogu usaglasiti o nekom pitanju ili da pasivno čekaju razrješenje situacije, mi ne zauzimamo strane niti upiremo prste i tražimo krivce, ali pozivamo domaće političare da na odgovarajući način koordiniraju svoje stavove, pogotovo kada to zahtijeva zajednički nastup na međunarodnoj sceni, u suprotnom je njihovo ponašanje, najblaže rečeno, sramotno. Tako da tražimo zajedničke strategije i u vezi s transportom i energetikom, zaštitom životne okoline, pogotovo zapošljavanjem koje je vrlo važno. Naravno, u obziri treba uzeti sve nivoe nadležnosti, od entitetskih do državnih", poručio je Wigemark.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je upitala da li je za Vijeće ministara BiH jedina opcija da ne prihvati zaključak Vlade RS u vezi s nepotpisivanjem Sporazuma o transportnoj zajednici.

"Gospodin Wigemark je to dobro objasnio, ovdje se ne radi o suštini sporazuma, mada smo i u vezi s tom suštinom imali određene strahove, ali smo se opredijelili i rekli da se, ukoliko je moguće, određene stvari mijenjaju, a koje bi negativno utjecale na naš željeznički saobraćaj, da se to onda i promijeni. Ukoliko to nije moguće, ako će se svi u regiji prilagoditi, prilagodit ćemo se i mi, taj dio o suštinskim rješenjima nije sporan. Sporno je pitanje unutrašnje koordinacije, definisanja stavova, jer je za mene nedopustivo da se jedna tema pojavi dva dana pred samit na kojem nešto treba da bude potpisano, to je neozbiljno i neodgovorno. Prva komunikacija o tome je potekla još u februaru kada je Vlada RS rekla da se moraju poštovati principi Mehanizma koordinacije, ovo nema veze s našim odnosom prema Briselu, nego s našim unutrašnjim dogovorima, u ovoj zemlji nema komunikacije, nema saradnje. Posljednji put smo nešto o tome pričali u februaru, onda dođete u julu nešto da potpisujete i odjednom je kriva RS pa šta ste radili pet mjeseci", rekla je Cvijanović nakon sastanka u Banjoj Luci.