{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark: Povećanje akciza je prilika vrijedna milijardu eura koju ne treba propustiti

21.4.2017. u 18:26
264
233
Wigemark: Povećanje akciza je prilika vrijedna milijardu eura koju ne treba propustiti
264
Wigemark: Povećanje akciza je prilika vrijedna milijardu eura koju ne treba propustiti
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije (EU)i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da neizglasavanje seta zakona o povećanju akciza predstavlja otežavajuću okolnost i da tu priliku, vrijedu milijardu eura ne treba propustiti.
"Jučerašnje glasanje otežava unapređenje infrastrukture, privlačenje stranih investicija i stvaranje novih i boljih radnih mjesta u BiH. U vrijeme ekonomske nesigurnosti u BiH i u regionu, ovu priliku vrijednu milijardu eura ne treba tako lako odbaciti", kazao je Wigemark.

Pozvao je sve političke aktere da ne zalupe vratima prijeko potrebnim investicijama i reformama.

"Bosna i Hercegovina ne smije opet zaostajati i izgubiti vrijeme na svom putu ka Evropskoj uniji, dok se ostatak regiona kreće naprijed", poručio je Wigemark.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo nije usvojen set zakona o akcizama, kojim je između ostalog predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Delegati su odbili podržati da se o tom zakonu raspravlja u hitnoj proceduri, pa će zakon ići u skraćenu proceduru, koja omogućava amandmansko djelovanje.

Povećanje akciza na gorivo jedan je od uslova MMF-a za novu tranšu kredita, a vlast u BiH apeluje da je to jedini način da se nastavi izgradnja autoputa i održavanje magistralnih cesta.

Opozicija u državnom parlamentu, članovi Saveza za promjene i četiri zastupnika SDA nisu dali podršku predloženom zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: