Sastanak s Čovićem
40

Wigemark poručio političarima: Ne dižite tenzije, fokusirajte se na uspostavu vlasti

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem kako se vlasti u BiH trebaju fokusirati na implementaciju izbornih rezultata i ne podizati dodatne tenzije.

Wigemark je kazao da je ovo još jedan u nizu razgovora s političkim predstavnicima u BiH o formiranju vlasti na svim nivoima, počevši od kantona, entiteta pa sve do državnog nivoa.

Istakao je da je formiranje vlasti važno za Evropsku uniju, jer je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a Evropska komisija bi u proljeće trebala izraditi mišljenje o aplikaciji.

"Tu je prije svega važno da se provedu izborni rezultati", rekao je Wigemark.

On je dodao da političke stranke trebaju raditi na postizanju kompromisa i smanjenju tenzija, odnosno ne postavljati ultimatume, jer BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju.

"Svaka godina je važna, ali rekao bih da je 2019. posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo i mišljenja o aplikaciji. Politički lideri trebaju razmisliti kakve će ocjene imati u evropskoj školi kojoj navodno teže", kazao je Wigemark.

Pojasnio je da je razgovarao sa svim liderima političkih stranaka, ali da nažalost nisu organizovana obraćanja medijima. Istakao je kako će o svim saznanjima nakon sastanka s bh. političarima obavijestiti Brisel i zemlje članice Evropske unije.

Wigemark je upitan o inicijativi SDA o promjeni imena entiteta Republika Srpska. On je odgovorio kako nije na njemu da komentariše inicijative političkih stranaka, ali da mora istaći kako se u kontekstu implementacije izbornih rezultata postavlja pitanje da li će ih to usporiti.

"Neke dodatne tenzije u BiH su posljednja stvar koja vam treba. U ovom trenutku najvažnije je da se fokusiramo na provedbu izbornih rezultata, a prije svega domova naroda", rekao je Wigemark.

Čović je rekao da je Wigemarka upoznao o razgovorima unutar bošnjačke i srpske scene o formiranju vlasti te iznio jasno opredjeljenje, što se tiče HDZ-a, kako je EU i NATO put strateški interes ove stranke.

"Upoznao sam ga o našem stavu o Izbornom zakonu BiH u smislu preduvjeta za članstvo u EU i u konačnici za uspostavu vlasti u FBiH", kazao je Čović.

On smatra da se ne smije ići s inicijativama i riječima koje bi mogle bilo koga povrijediti i da se HDZ vodi tim principom.