{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark poručio HDZ-ovim funkcionerima: Izborni zakon mora približiti BiH standardima EU

23.10.2017. u 15:44
11
64
Wigemark poručio HDZ-ovim funkcionerima: Izborni zakon mora približiti BiH standardima EU
11
Wigemark poručio HDZ-ovim funkcionerima: Izborni zakon mora približiti BiH standardima EU
Ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, predsjedavajućim Doma naroda Barišom Čolakom, šefom Kluba zastupnika HDZ BiH u Predstavničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Ljiljanom Zovko.
Razgovarali su o brojnim pitanjima koja se tiču reformi, uključujući i reformu sistema javnog emitovanja, novog zamaha na putu prema EU i unapređenja vladavine prava.

U vezi sa općim izborima u 2018. godini, ambasador Wigemark je naglasio odgovornost svih bosanskohercegovačkih institucija i izabranih dužnosnika da osiguraju da se izbori održe nesmetano i da institucije budu pravovremeno formirane. Pozvao je sve političke aktere u BiH da se obavežu na razgovor o mogućim izmjenama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasador Wigemark je naglasio da svaki prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU. Daljnja poboljšanja u provedbi izbora, navedena u preporukama ODIHR-a, također su potrebna kako bi se osigurala transparentnost izbora i povjerenje u izborni proces.

Također je istakao potrebu da BiH finalizira reformu sistema javnog emitovanja, uključujući i osiguravanje finansiranja javnih emitera.

Evropska unija će nastaviti da podržava konstruktivne napore u prevazilaženju razlika i postizanju napretka na putu prema EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: