BiH
39

Wigemark: Pitanje dana kada će BiH postati članicom EU

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Trebinju da je za njega samo pitanje dana kada će BiH postati članicom Evropske unije (EU), ali da na tom putu postoji niz prepreka, a ono na čemu EU insistira jeste prekogranična saradnja.

Ističući da je svjestan političkih i historijskih okolnosti u ovom regionu, Wigemark je naveo da je saradnju sa susjedima malo teže ostvariti, ali da se nada će se i to u skorije vrijeme prevazići, te da je EU spremna da u tome pomogne.

"Trenutno BiH i EU prolaze kroz jedan vrlo važan proces, a to je da približimo BiH Uniji i da prođemo sve procedure kako bi BiH postala njen član. Danas se mi upoznajemo sa onim što je potrebno učiniti da bi se pomoglo BiH na tom putu", istakao je Wigemark.

Podsjetio je da je Hrvatska već u EU, a Crna Gora blizu članstva.

"Treba da odredimo koji su to problemi i prioriteti koje treba riješiti na putu BiH ka EU", dodao je specijalni predstavnik EU u BiH, nakon razgovora s gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

"Trebinje je otvoren grad, grad koji želi da implementira najveće ljudske i evropske vrijednosti u oblasti sloboda i života građana uopšte, grad otvorenog srca, otvorenih ljudi koji želi jednako primiti i one koji u njemu nisu živjeli do devedesetih godina i one koji žele da se vrate u njega", istakao je Vučurević, navodeći da je Trebinje u tom kontekstu u potpunosti opredijeljeno za Evropu.

Razgovarano je i o projektima koji se implementiraju na području Trebinja uz pomoć fondova Evropske unije.