BiH
12

Wigemark: Započinjemo težak put i BiH ne smije biti zapostavljena

Piše: Er. M.
Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, kazao je u videoporuci da BiH ne smije biti zapostavljena na teškom putu koji treba započeti.

On je kazao da je nedavno objavljen Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini koji se bavi napretkom u posljednjoj godini dana u nizu različitih oblasti, uključujući ekonomiju, demokratiju, zaštitu građanskih prava, funkcionisanje pravnog sistema i način na koji se vlasti bore s korupcijom.

"Dobra vijest je da je BiH nakon dugog perioda nazadovanja ponovno počela napredovati na putu ka članstvu u EU. Državna i entitetske vlade su se opredijelile za reforme, poboljšanje ekonomije, stvaranje novih radnih mjesta i unapređivanje sistema socijalne zaštite, tako da bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija. Neke od ovih reformi neće biti lagane niti će njihove koristi biti odmah vidljive. Ali, bez ovih reformi bi ekonomija BiH išla od lošeg ka gorem", rekao je Wigemark.

On je dodao da je svjestan da su političari ove zemlje često ignorisali važnost ekonomskog razvoja i umjesto toga fokusirali pažnju građana na druga pitanja.

"Razumijem nestrpljivost i cinizam mnogih koji nastavljaju vjerovati da istinske reforme nisu moguće. Također, znam koliko je rasprostranjena korupcija u ovoj zemlji i dijelim zabrinutost da postoji manjak političke volje da se ovi temeljni problemi rješavaju. Ali, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala ka članstvu u EU, ova pitanja će se morati rješavati, baš kao i u drugim zemljama koje teže članstvu u EU", dodao je Wigemark.

"Nadomak smo započinjanja puta koji će biti težak i koji će trajati neko vrijeme. Ali, vjerujemo da ekonomske i društvene prednosti za ovu državu daleko nadmašuju troškove. Svi mi ovoj i narednoj generaciji dugujemo da osiguramo da Bosna i Hercegovina ne bude zapostavljena", zaključio je ambasador.