Kum sporazuma
33

Wigemark: Ne vjerujemo u preduslove formiranja vlasti, ANP je tehničko pitanje

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako je bh. politički lideri trebaju uložiti sve napore kako bi se što prije formirala vlast. On je kazao kako ne vjeruje u preduslove za formiranje vlasti, a da je slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) tehničko pitanje.

"Najvažnije je nastaviti napore ka formiranju vlasti i proces formiranja Vijeća ministara i mandatara, bio to Tegeltija ili neko drugi. To je prioritet koji je EU postavila na početku, a i komesar Johannes Hahn je bio jasan tokom boravka u BiH u martu. Ne vjerujemo u preduslove za formiranje vlasti, ali razumijemo da postoje pitanja koja treba razjasniti. Nepostojanje vlasti paralizuje i to je veliki problem", smatra specijalni predstavnik EU kojeg će uskoro zamjeniti kolega iz Austrije Johann Sattler.

Wigemark je kumovao sporazumu koji su potpisali trojica lidera Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Danas kaže da je on dobra osnova za koalicionu vladu.

"Ne čini se da postoji neka alternativa. BiH treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni NATO", kazao je.

Wigemark smatra da se situacija u vezi sa slanjem ANP-a preuveličava jer je to, smatra on, tehničko pitanje.

"Željeli bismo vidjeti da se BiH kreće naprijed prema NATO-u. Srbija održava odnose s NATO-om, pa ako Srbija to može uraditi, može i BiH. To se ne dešava, zemlja je u zastoju, a najviše su pogođeni građani BiH. Mi ohrabrujemo lidere da postignu sporazum i kompromis te da odustanu od retorike. To su uradili 5. augusta, a isto bi trebali 5. septembra ili bilo kada", zaključio je on.