{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark i Štefanek: Iz Ustava RS-a potrebno ukinuti smrtnu kaznu

Klix.ba
10.10.2017. u 11:09
9
71
Wigemark i Štefanek: Iz Ustava RS-a potrebno ukinuti smrtnu kaznu
9
Wigemark i Štefanek: Iz Ustava RS-a potrebno ukinuti smrtnu kaznu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, i šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, ambasador Drahoslav Štefanek, izrazili su nedvosmisleno protivljenje upotrebi smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima.
Ambasador Wigemark i ambasador Štefanek također su istakli da se Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Vijeća Evrope i potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, treba u potpunosti povinovati zabrani smrtne kazne kao ključnoj evropskoj vrijednosti u polju ljudskih prava. U tom pogledu, podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da zvanično ukinu Član 11 Ustava Republike Srpske čime bi se osigurala potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim evropskim vrijednostima.

U ponedjeljak, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, FedericaMogherini, i generalni sekretar Vijeća Europe, ThorbjørnJagland, objavili su zajedničku izjavu pozdravljajući globalni trend ukidanja smrtne kazne. Također su se obavezali da će nastaviti koristiti sva sredstva na raspolaganju kako bi se borili protiv mučenja i drugih teških kršenja ljudskih prava u vezi s primjenom i izvršenjem smrtne kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: