Sastanak
16

Wigemark i Cvijanović: Što prije usvojiti izmjene Zakona o akcizama BiH

Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa šefom Delegacije i Specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje institucije entiteta Republika Srpska sprovode u procesu evropskih integracija, kao i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Cvijanović je upoznala ambasadora sa privrednim kretanjima u manjem bh. entitetu, izrazivši zadovoljstvo što RS bilježi privredni rast i pored još uvijek prisutnih implikacija ekonomske krize, te, posebno, odsustva aranžmana sa MMF-om zbog neispunjavanja preuzetih obaveza od institucija BiH.

U tom smislu, sagovornici su istakli značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o akcizama, kao preduslova za realizaciju aranžmana sa MMF-om, ali i pospješivanje saradnje sa drugim finansijskim institucijama.

Cvijanović je takođe ukazala ambasadoru Wigemarku na stalno prisutnu intenciju institucija na nivou BiH da se ne pridržavaju dogovorenog mehanizma koordinacije prilikom realizacije obaveza iz procesa evropskih integracija, te upozorila da ovakvo djelovanje predstavlja osnovni izvor svih eventualnih zastoja i nesporazuma u BiH.

Takođe, Cvijanović je istakla snažno nezadovoljstvo institucija, udruženja i građana RS-a radom Instituta za nestala lica BiH, što jasno oslikava i podatak da je u prethodnih devet godina Institut identifikovao samo 315 žrtava srpske nacionalnosti, u odnosu na preko 5500 žrtava druge nacionalnosti.

Ona je ukazala na prijeko potrebnu reorganizaciju Instituta, kako bi se u najkraćem roku stvorili uslovi za njegovo objektivnije, profesionalnije i pravednije djelovanje.