Nadaju se kompromisu
44

Wigemark i Cormack optimistični: Razgovor je bio konstruktivan, ovo je korak u pravom smjeru

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazali su kako je današnji sastanak bio konstruktivan, te da se nadaju da će uključivanje eksperata Venecijanske komisije doprinijeti pronalasku rješenja.

"Ovo je drugi put da se ovako sastajemo. Prvi put su bila tri od pet lidera, večeras četiri od pet, a nadam se da će naredni put biti svih pet. U tom smislu mislim da idemo u pravom smjeru", kazao je Wigemark.

Kazao je kako su danas čuli dobru i konstruktivnu razmjenu mišljenja, što je rezultiralo dogovorom o angažovanju Venecijanske komisije, te se nada da će novi proces s novim ekspertima započeti što prije.

"Nadam se da će svi raditi u konstruktivnom raspoloženju i poštovati mišljenje Venecijanske komisije koja, moram napomenuti, nije tijelo koje donosi obavezujuće odluke. Ovo je korak u pravom smjeru iako nije osigurao nikakvo konačno rješenje za odluku Ustavnog suda u slučaju apelacije Ljubić", rekao je Wigemark.

Ambasadorica Cormack kazala je kako računaju na političke stranke da će nastaviti s razgovorima.

"Zahvaljujem se EU i Venecijanskoj komisiji što su ponudili stručni savjet da se riješi ovo, pokazalo se, jako komplikovano pitanje. Ponavljam da su SAD posvećene tome da i dalje pomažu u ovom procesu kako bi se došlo do rješenja. Imali smo ozbiljan razgovor i on može predstavljati osnovu da se ide ka kompromisu", zaključila je Cormack.