Posjeta Goraždu
1

Wigemark: EU ima strpljenja radi građana BiH, a ne političara

Piše: E. A.
Specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark boravi u posjeti Goraždu gdje je s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem između ostalog razgovarao o aktuelnoj situaciji te poboljšanju poslovne klime.

"Dobili smo dobre savjete i prijedloge od ambasadora, jer znamo da Evropa daje značaj lokalnim zajednicama i nadam se da će doći vrijeme da ćemo te stvari ispraviti jer imamo velike nesporazume, puno je administracije u BIH, imamo zakone koji se donose na višim nivoima, koje ne prati budžet. Danas smo sve to prenijeli ambasadoru, želimo da lokalne zajednice budu te koje su prve jer su one u direktnom kontaktu s građanima i njima se mora više pomoći. Znate kad se donose budžeti koliko Federacija i država misle na lokalne zajednice, i sam MMF, zaduže se i potroše na administraciju i plaće svojih radnika, a vraćaju ga lokalne zajednice, što nema nigdje u svijetu. Zato smo mi i na sjednici Predsjedništva Saveza općina i gradova jučer donijeli odluku da se tužba protiv Federacije nastavi zato što je uzela sredstva od lokalnih zajednica. Drago mi je da je ambasador u svim segmentima upoznat", izjavio je Ramović nakon susreta s Wigemarkom u gradskoj upravi.

Na pitanje mogu li lokalne zajednice dati dodatnu snagu na putu BiH ka EU ambasador Wigemark odgovorio je da itekako mogu te da je Goražde sjajan primjer za to.

"Vidimo da imate dinamičnu privredu i radna mjesta koja se otvaraju. Ja ću podsjetiti da smo prije dvije i po godine mi iz EU zajedno s domaćim vlastima usaglasili da bi upravo radna mjesta i ekonomija trebali biti prioritet", kazao je Wigemark, ističući da je susret s gradonačelnikom i predstavnicima Gradskog vijeća, a potom i poslovne zajednice te s mladima upriličen s ciljem da se iz prve ruke čuje kako je Goražde postiglo to da bude uspješan primjer.

"Mogu samo potvrditi ono što je rekao gradonačelnik i mnogi drugi. Da bismo zaista implementirali zakone koji se donose na višim nivoima, ako govorimo naprimjer o nekim zakonima koji bi trebali pospješiti poslovnu klimu i okruženje, onda takvu legislativu moraju pratiti i odgovarajući resursi i sredstva kako bi se došlo do ove implementacije na lokalnom nivou. Razgovarali smo ovom prilikom o tome ima li mogućnosti da se naprimjer vatrogasne brigade iz jednog grada koriste i u ostatku regije i da li možete imati neko udruživanje sredstava ili zajedničke resurse za odlaganje otpada ili generalno za sigurnost i zaštitu ljudi i građana. Ja bih rekao da sve to ima i svoju poveznicu s privredom jer sigurnije okruženje je sigurno i poticaj privrednicima. Ono što mi se svidjelo je entuzijazam koji sam vidio, pozitivan duh onih koji vjeruju da se stvari mogu mijenjati", kazao je Wigemark.

Na pitanje do kada će EU imati strpljenja za bosanske političare koji skoro svakodnevno prave prepreke na putu BiH u EU, Wigemark, šef delegacije EU u BiH, je kazao da radi građana BiH treba imati strpljenja.

"Mislim da trebamo nastaviti pokazivati strpljenje iako smo nekada suočeni s nezainteresovanošću. Međutim, sve što radimo, ne radimo radi političara u ovoj zemlji, u konačnici to su dužnosnici koje su izabrali građani ove zemlje. Ono što radimo, radimo radi građana, tako da upravo radi njih trebamo imati i više strpljenja", kazao je Wigemark.

On je danas posjetio pogone kompanije Prevent, a u popodnevnim satima planirani su susreti s članovima poslovne zajednice u Biznis centru, posjeta Udruženju "Kuća Seka" te susret s članovima Pozorišta mladih u Goraždu.